Фобии – разпознаване и правилно лечение

  • Сподели:
Фобии – разпознаване и правилно лечение

Почти всеки втори човек по света има някакъв ирационален страх, като например от височини, зъболекар или пък змии. Всъщност за огромен процент от хората тези страхове са незначителни, но когато започнат да ни причиняват силно безпокойство и пречат на нормалния ни живот те бързо се превръщат във фобии. 

Фобията е силен страх от нещо, което в действителност представлява малка или никаква реална опасност. Честите фобии и страхове включват затворени места, височини, шофиране по магистрала, летящи насекоми, змии и игли. Въпреки това можете да развиете фобии от почти всичко. Докато повечето фобии се развиват в детството, те могат да се развият и в по-късен етап от живота ни. Ако имате фобия вероятно осъзнавате, че страхът ви е ирационален, но въпреки това, все още не можете да контролирате чувствата си. Самото мислене за предмета или ситуацията, от които се страхувате, може да ви накара да се почувствате тревожни. И когато трябва да се сблъскате директно със своите силни страхове, ужасът, който изпитвате, бързо става автоматичен и непреодолим. Преживяването е толкова изнервящо, че може да полагате големи усилия, за да го избегнете, като си създадете неудобство или дори да промените начина си на живот. Ако имате клаустрофобия, например, може да отхвърлите изгодна оферта за работа, ако трябва да се возите с асансьора, за да стигнете до офиса. Ако имате страх от височини, може да карате допълнително 15 км., за да избегнете висок мост.

Разбирането на вашата фобия е първата стъпка към нейното преодоляване. Важно е да знаете, че фобиите са често срещани. (Това, че имате фобия, не означава, че сте луд!) Също така е полезно да знаете, че фобиите са лечими без значение от това, че в дадени моменти се чувствате извън контрол, вие  можете да преодолеете безпокойството и страха си, както и да започнете да живеете живота, който искате.

Фобии или ирационални страхове
Нормално и дори полезно е да изпитвате страх в опасни ситуации. Страхът служи за защитен сигнал, активирайки автоматичната реакция ''бий се или бягай''. С нашите тела и умове, които са постоянно нащрек и готови за действие, ние сме в състояние да реагираме бързо и да се защитим. Но при фобиите заплахата не съществува или е силно преувеличена. Например, съвсем естествено е да се страхувате от ръмжащ доберман, но е ирационално да се ужасявате от дружелюбен пудел на каишка, както бихте могли да изпитвате, ако имате фобия от кучета.

Разликата между нормалния страх и фобията
Чувствате се тревожни, когато летите през турбуленция или излитате по време на буря и това е причината да откажете да отидете сватбата на най-добрия си приятел, която се намира в друга държава, защото силно се страхувате от полета до там. 
Може би настръхвате или напълно се сковавате, когато надничате надолу от върха на небостъргач или се изкачвате по висока стълба и това е причината да откажете една наистина страхотна работа, защото офисът ви ще се намира на 10-ия етаж в сградата.
Чувствате леко гадене, когато ви поставят инжекция или когато ви вземат кръв и това е причината да избягвате предписаното ви лечение, както и важни прегледи при специалисти, просто защото се ужасявате от игли. 

Нормални страхове при децата
Много детски страхове са естествени и са склонни да се развиват на определена възраст. Например, много малки деца се страхуват от тъмното и може да се нуждаят от нощна лампа, за да спят. Това не означава, че имат фобия - в повечето случаи те просто ще ги израснат. 
Ако страхът на детето ви не пречи на ежедневния му живот или не му причинява голямо страдание, тогава няма причина за ненужно безпокойство. Въпреки това, ако страхът пречи на социалните дейности на детето ви, училищните резултати или съня, може да искате да посетите квалифициран детски терапевт.

Четири от най-разпространените видове фобии и страхове
Фобии от животни като страх от змии, паяци, гризачи и кучета.
Фобии от естествената среда, като страх от височини, бури, вода и тъмнина.
Ситуационни фобии (страхове, предизвикани от конкретна ситуация), включително страх от затворени пространства (клаустрофобия), летене, шофиране, тунели и мостове.
Фобия от инжекции, нараняване, страх от кръв, болест или други медицински процедури.
Някои фобии обаче не попадат в една от четирите общи категории. Те включват страх от задавяне, страх от заболяване като рак и страх от клоуни. Други често срещани фобии, които не се вписват добре в нито една от четирите категории, включват:
Социалната фобия, наричана още социално тревожно разстройство, което всъщност е страх от социални ситуации, в които може да бъдете засрамени или съдени. Ако имате социална фобия, тогава може да сте прекалено самосъзнателни и да се страхувате да не се унижите пред другите. Вашето безпокойство за това как ще изглеждате и какво ще си помислят другите може да ви накара да избягвате определени социални ситуации, на които иначе бихте се радвали. Страхът от публично говорене e изключително често срещана фобия, която е вид социална фобия. Други страхове, свързани със социалната фобия, включват страх от ядене и пиене на обществено място, говорене с непознати или пък вземане на изпити.

Признаци и симптоми на фобиите
Симптомите на фобията могат да варират от леко чувство на страх и безпокойство до пълна паническа атака. Обикновено, колкото по-близо сте до това, от което се страхувате, толкова по-голям ще бъде страхът ви. Вашият страх също ще бъде по-голям, ако измъкването от неприятната ситуация е по-трудно.

Физическите симптоми на фобията включват
Затруднено дишане
Висок пулс
Болка или стягане в гърдите
Треперене
Чувство на замаяност или виене на свят
Свиващ се стомах
Горещи или студени вълни, както и усещания за изтръпване или изпотяване

Емоционалните симптоми на фобията включват
Чувство на непреодолимо безпокойство или паника
Чувство на силна нужда от бягство
Чувство за ''нереално'' откъсване от околния свят
Страх от загуба на контрол.