Топ 5 на най-странните и загадъчни човешки фобии  

  • Сподели:
Топ 5 на най-странните и загадъчни човешки фобии  

Докато част от фобиите обхващат огромен процент от хората и са възприети по-скоро като нормални човешки страхове, като например от височини, опасни животни или пък от смъртта, при други фобии липсва нормално и логично обяснение относно това, от какво точно е провокиран този силен страх при хората. Ще разгледаме именно тези нелепи фобии, които трудно биха могли да бъдат обяснени.

Пентарофобията – Това е един от страховете на безброй много хора, особено тези, които вече са сключили брак. Тук страхът се отключва от образа на свекървата или пък тъщата, като кара човека, страдащ от тази фобия, да изпита силен панически страх, придружен от пристъпи на задушаване. 

Фобофобия– Тази фобия бива отключена от силния страх човек някога да не отключи, каквото и да е било фобия. Обикновено по-чувствителните хора изпадат в подобни състояния, в които се чувстват застрашени от това да не отключат силни страхове, които да повлияят на нормалното им поведение. Всъщност тези хора отключват силна тревожност към пораждането на какъвто и да е било страх.

Кулофобия – При тази фобия хората изпитват силен страх от развлекателни работници или иначе казано клоуни, като само при мисълта, че биха могли да имат пряк контакт с клоун, ги кара да се чувстват силно застрашени и изплашени. 

Спектрофобия – Тук страхът бива породен от собствения ни образ в огледалото. Човек, страдащ от подобна фобия, се опитва да не засича никога своето отражение в стъклени витрини или пък в огледала.

Педиофобия – Тук страхът бива породен от роботи, кукли и всякакъв вид играчки, които притежават човешки форми. Обикновено приликата с човешката външност в тези играчки кара човека, страдащ от тази фобия, да изпадне в дълбока паника и да се опита бързо да намери сигурно място, на което да се чувства в безопасност.