Как да неутрализирате всички изкушения, пороци и пристрастявания

  • Сподели:
Как да неутрализирате всички изкушения, пороци и пристрастявания

Всеки трети човек по света попада в капана на някакъв вид изкушения, пристрастявания и тъмни пороци, пречещи му да живее много по-качествено здравословно и най-важното, щастливо. Докато част от хората са силно привлечени към електронните средства за комуникация, други се подават на различен тип изкушения, като – алкохол, прием на огромни количества храна, опиати, хазартни игри. Някои хора са силно пристрастени към видео игрите, други към кражбите, трети към лъжите.

Е, сами разбирате, колко е трудно човек да остане на страна от всички изкушения, които не спират да ни дебнат и провокират постоянно. Има няколко начина, чрез които бихме могли да игнорираме тези тъмни демони и да живеем в хармония със себе си, но за да постигнем подобна трансформация, трябва да преминем през три важни етапа, които ще ни помогнат да осъзнаем, че вредните ни навици нямат вече власт над нас и са само лоши провокатори, целящи да объркат напълно живота ни.

1 етап 
Съхранете енергията си и се концентрирайте върху това да зареждате своите батерии, вместо сами да отнемате силите си. Като например, към вас идва силното желание да преяждате с огромни количества храна, които междувременно смятате, че биха могли да запълнят някакви емоционални липси в душата ви, но истината е, че по този начин единственото, което постигате е да вредите сами на себе си.

За да можете да си помогнете в този случай, трябва да намерите спасителен пояс, за който да се уловите и да не се пускате, като например нещо, което ви зарежда с енергия и успява да насочи мислите ви към доста по-смислени дейности, от които можете да се обогатявате физически и духовно. Спасителният пояс би могъл да навлезе в живота ви под формата на танци, йога, спорт, разходки в планината или рисуване. Вдишайте дълбоко, след което насочете вниманието си към любимо хоби, което би могло да ви разсее от желанието ви за преяждане.

2 етап
Признайте, че имате проблем - още в момента, в който осъзнаете колко силно привлечени сте към дадено изкушение и все по-често го поставяте, като приоритет пред належащите дейности и важните събития в живота ви, приемете факта, че имате някакъв проблем, който в бъдеще ще започва все по-силно да пречи на вашето развитие и да ви дърпа назад. Във втория етап трябва да признаете за своя проблем и да застанете очи в очи срещу него, ако искате веднъж завинаги да се отървете от демоните си.

След което се научете да контролирате своите мисли и действия, защото винаги ще се намери някакво изкушение, което ежедневно ще се опитва да ни съблазнява и избутва извън рамките на добрия живот. Не трябва да игнорираме факта, че нашите пристрастявания са тези камъни във водата, които един ден могат да ни отведат до дъното. Нужно е навреме да предприемем първата крачка и чрез силата на волята и на постоянството да покажем на себе си и на света, колко силни сме и че не съществува такова изкушение, пред което да не можем да застанем, казвайки ''Не''. 

3 етап
Дългосрочна трансформация – много е важно, когато сме решили да се отървем от вредните си навици, пристрастявания или нездравословни изкушения, изникващи от всеки ъгъл, да не си поставяме точен срок, в който да спазваме благоприличие и да избягваме вредните изкушения. Вместо това, още сега трябва да осъзнаем, че нашата трансформация за по-добър живот трябва да бъде дългосрочна, защото това е единственият начин да живеем много по-спокойно и щастливо без тежести около шията или тъмни демони, объркващи съзнанието ни.

Отново тук трябва да се намеси силната ни вяра, която да ни помогне да осъзнаем, че всяка една промяна, помагаща ни да зачеркнем, дори само един от пороците ни, е лечебна и полезна за духовното и физическото ни здраве, както и носеща възможността да изживеем един много по-стойностен и красив живот.