Как да създадем нови приятелства в седем лесни стъпки

  • Сподели:
Как да създадем нови приятелства в седем лесни стъпки

Следващите няколко съвета могат да ви бъдат от голяма полза, особено при създаването на силни и здрави връзки. Нашето общество е склонно да поставя акцент върху романтичните отношения, като повечето хора смятат, че намирането на подходящия интимен партньор ще ни направи щастливи и удовлетворени. Но изследванията показват, че приятелите всъщност са изключително важни и за нашето психологическо благополучие, защото внасят повече щастие в живота ни и ни помагат по-бързо да се справим с кризисните житейски ситуации, в които попадаме.

Каква е ролята на добрите приятели?
Приятелствата имат огромно влияние върху психичното ви здраве и щастие. Добрите приятели облекчават стреса, осигуряват комфорт, радост и предотвратяват самотата и изолацията. Развиването на близки приятелства може да има силно въздействие и върху физическото ви здраве. Липсата на социална връзка може да представлява същия риск, като тютюнопушенето, прекаляването с алкохол или заседналия начин на живот. Приятелите са свързани и с дълголетието. Едно шведско проучване установява, че наред с физическата активност поддържането на богата мрежа от приятели може да увеличи живота ви с няколко години!

Въпреки че развиването и поддържането на приятелства изисква много време и усилия, здравите приятелства могат да подобрят настроението ви. Прекарването на време с щастливи и позитивно настроени приятели, може да повиши настроението ви и да подобри перспективата ви. Близките приятелства не се случват просто така, повечето хора наистина влагат много усилия, за да се срещнат с такива личности, с които могат да развият едни здрави и качествени връзки. Независимо от възрастта или обстоятелствата обаче, никога не е късно да намерите нови приятели, да възстановите контактите си със старите и да подобрите значително социалния си живот, емоционалното си здраве и цялостното си благосъстояние.

Седем съвета, които ще ви помогнат да създадете здрави и дълготрайни връзки с хората около себе си

1. За да имате по-добри приятелства, вие бъдете по-добър приятел.
2. Намирането на нов приятел е само началото. Създаването на приятелства отнема време, а задълбочаването им - още повече, така че трябва да се грижите за тази нова връзка.
3. Бъдете приятелят, който бихте искали да имате. Отнасяйте се с приятеля си така, както искате той да се отнася с вас. Бъдете надеждни, внимателни, заслужаващи доверие и готови да споделите себе си и времето си.
4. Бъдете добър слушател. Бъдете готови да изслушвате и подкрепяте приятелите си така, както искате те да ви изслушват и подкрепят.
5. Дайте на приятеля си пространство. Не бъдете прекалено обсебващи. Всеки се нуждае от пространство, за да остане насаме със сам или да прекарва време и с други хора.
6. Не поставяйте твърде много правила и очаквания. Вместо това позволете на приятелството ви да се развие по естествен начин. И двамата сте уникални личности, така че приятелството ви вероятно няма да се развие точно така, както очаквате.
7. Бъдете снизходителни. Никой не е съвършен и всеки приятел ще прави грешки. Нито едно приятелство не се развива гладко, така че когато се появи неравност по пътя, опитайте се да намерите начин да преодолеете проблема и да продължите напред. Това ще задълбочи връзката помежду ви.

Виж още