Приятелството с бивши партньори: плюсове и минуси

  • Сподели:
Приятелството с бивши партньори: плюсове и минуси

Обикновено, когато съдбата се опитва да ни даде някакъв знак, тя поставя на изпитание нашите отношения с любимия човек, именно тогава осъзнаваме колко здрава и стабилна е връзката ни или колко крехка и разрушима се е оказала. Казват, че когато човек затваря една страница от живота си всичко трябва да остане в миналото, за да може да освободи място за по-красивите бъдещи събития, които му предстоят. Раздялата е най-неприятната част, пред която се налага да преминем тогава, когато сме усетили, че връзката ни е слаба и се е разклатила във времето.

Тогава част от хората просто решават да продължат напред, носейки своите емоционални размисли за миналото, други пък са толкова силни, че успяват да зачеркнат напълно неприятните моменти и да оставят в съзнанието си само най-милите спомени от бившия партньор. Тук от съществено значение, разбира се е и как е приключила връзката, дали и двамата партньори са останали с топли чувства един към друг или пък единият е бил силно наранен от тази раздяла. 

Когато и двамата партньори усетят, че се намират в един огромен застой и няма какво повече да получат от тези отношения, те взаимно съгласуват решението си и достигат до желанието да поемат по различни пътища, именно тогава е и възможно приятелството между бивши партньори. Ако и двамата партньори са инициаторите на тази важна стъпка, то няма никакъв проблем за в бъдеще да останат близки и дори в трудните моменти да разчитат един на друг. Всъщност най-добрият възможен вариант е хора, които във времето са си били близки, особено тези с деца, да намерят някакъв подходяща среда и да не губят уважението един към друг, а да могат спокойно да продължат напред знаейки, че могат да имат доверие на бившия си партньор. 
Психолози са установили, че при една раздяла и последващо приятелство с бившия стоят много повече въпросителни, от колкото когато човек успее да превъзмогне миналото и да продължи напред. 

Нека разгледаме кои са ползите от това да бъдем приятели със своите бивши и какви са минусите на това сътрудничество.

Плюсове
В лицето на бившия откриваме един много добър приятел, защото през годините сме преживявали много емоционални моменти, които са ни обогатявали духовно и сме израствали заедно. Това е и причината да чувстваме толкова близък този човек, именно заради не малкото време, което сме прекарали с него и моментите, които са ни свързвали в миналото.

От него можем да получим добри съвети, защото бившият партньор е по запознат с нашите недостатъци и разбира се, със силните ни страни. 
При женените двойки е много по-важно да се запази този контакт, особено когато по средата стоят и деца, тогава това приятелство е изключително важно за да може да се създаде една хармонична среда, в която всички да се чувстват спокойни и щастливи. Дори и само в името на децата добрият тон не трябва да се забравя между партньорите, тъй като само чрез него те ще съумеят да запазят авторитета си в очите на своите наследници.

Минуси
Понякога приятелството с бившия е нож с две остриета и такa, щом веднъж сме решили да продължим напред, нужно ли е да носим подводни камъни в раницата си, които могат в даден момент от живота ни най-вече тогава, когато се чувстваме най-щастливи, да ни потопят до дъното.
Още един сигурен минус на приятелството с бившия е фактът, че тези отношения ще се отразят пряко на нашия нов партньор, на когото всекидневно ще трябва да обясняваме, защо всъщност се държим, толкова отворено и приятелски с човек, с когото сме се разделили.

В очите на новото гадже бившите са забранена тема, която често, когато бъде подхваната следват редица неприятни въпроси, които отвеждат новата ни връзка в задънена улица. Приятелството между бивши поражда силна ревност в настоящия партньор, особено когато тези хора са прекалено близки помежду си и постоянно търсят контакт един с друг.

Всъщност една от целите на бившия ни би могла да бъде да ни подлива вода, за да не успеем да си намерим нов партньор, защото все още изпитва някакви чувства към нас. Още един минус е, че ще трябва да се запознаваме и с бъдещите му любовници, а когато раздялата е прясна тези емоции могат да ни дойдат в повече.

Виж още