Либидото на 20, 30, 40 години: как женската сексуалност се променя с възрастта

  • Сподели:
Либидото на 20, 30, 40 години: как женската сексуалност се променя с възрастта

С напредването на възрастта нашата сексуалност претърпява редица промени – тя съзрява заедно с нас. Има мнение, че сексуалността намалява с възрастта, но наистина ли е така? За да разберем този въпрос, струва си да проучим компонентите на сексуалността и промените, които могат да настъпят с нея.

Сексуалността включва общото ниво на нашата енергия, мускулно напрежение, нагласи по отношение както на пола, така и на личността като цяло, състоянието на мускулите на тазовото дъно, разбиране за това къде се намират ерогенните зони и как работят, както и нивото на сексуална конституция - вроден фактор, който не може да се промени радикално. Ако разгледаме въпроса от физиологична гледна точка, тогава на 20-годишна възраст концентрацията на тестостерон в оргазма е висока, а същото важи и за нивото на жизнената енергия. Въпреки това, на тази възраст жената често не познава тялото си (къде са нейните ерогенни зони, как да ги стимулира правилно), а също така няма достатъчно опит, което се отразява на качеството на сексуалния живот - ето защо сексът в този етап на възрастта може да не е вълнуващ и наистина добър. Много момичета напълно се фокусират върху удоволствието и желанията на партньора си, игнорирайки собствените си нужди.

Друга особеност на този период е отхвърлянето на собствената сексуалност. Негативните нагласи, формирани от родителите или обществото, пречат на момичето да приеме и разкрие своята сексуалност. Това се изразява в обстоятелствата, че тя може да се чувства ограничена и несигурна, да се срамува от тялото си и да се притеснява как партньорът ѝ го възприема. 

До 30-годишна възраст жената, по правило, придобива повече опит в секса, става по-уверена в себе си, реализира се в професията си и на тази възраст вече могат да се появят стабилни връзки, които могат да ѝ дадат възможност да се почувства безопасно и удобно. Тя вече знае на какво е способно тялото ѝ. До тази възраст много жени са загубили своите комплекси и страхове - те вече знаят какъв тип стимулация им харесва, в резултат на което им става по-лесно да получат оргазъм. Що се отнася до майчинството, това е фактор, който не е в полза на сексуалността - често жената просто няма достатъчно ресурси: тя се уморява, хронично ѝ липсва сън и помним, че общото ниво на енергия е един от компонентите на сексуалността. В допълнение, по време на кърмене се освобождава пролактин, който блокира производството на тестостерон, което засяга желанието, а постоянният физически контакт с детето покрива нуждата от тактилност. Бременността също е фактор, влияещ върху отпускането на мускулите на тазовото дъно - след раждането усещанията по време на секс може да не са същите като преди, така че е много важно да се ангажирате с възстановяването на мускулите.

До 40-годишна възраст започва период на зряла, осъзната сексуалност, когато жената знае какво ѝ носи удоволствие, познава тялото си и може по-свободно да вдъхне живот на еротичните си фантазии, без да се страхува или срамува. Също така не е изключено през този период да се появи охлаждане в отношенията с редовния ѝ партньор. В спалнята може да настъпи сексуална скука, която се дължи на факта, че спираме да възприемаме феромоните на другия и това се изразява в намаляване на желанието - затова е важно да обърнете внимание на различни техники в секса, да говорите с вашия партньор за желанията и нуждите ви. Това ще ви даде възможност да вдъхнете новост в сексуалния си живот, да получите ярки емоции и да се опознаете по-дълбоко. 

Струва си да се каже, че с възрастта хормоналните нива се променят, може да се появят индивидуални физиологични характеристики, но много зависи от това как се възприемаме - дали си позволяваме да се наслаждаваме на секса и живота като цяло, дали работим с нашите ограничения, дали развиваме сексуалната сфера на живота ни. Наслаждавайте се на интимност, обичайте тялото си и се освободете от комплексите - това е ключът към здравата сексуалност.