Ниски и високи нива на емпатия: Какво трябва да знаем за тях

  • Сподели:
Ниски и високи нива на емпатия: Какво трябва да знаем за тях

Емпатията всъщност е свързана със способността ни да преживяме чувствата, емоциите и мислите на другите хора. Съществуват няколко вида емпатия, както и степени, в които тя обхваща всеки човек, като това се случва винаги строго индивидуално. Всъщност емпатията стои в основата на градивното социално общуване и в сформирането на алтруистичното поведение. 

Високи нива на емпатия 
Емпатията ни помага да видим нещата от гледната точка на другите хора, тя е пряко свързана и със съчувствието, което изпитваме, когато сме усетили определени тъжни вибрации около даден човек. Емпатията, освен че ни кара да се поставим на мястото на някой друг човек, но и всячески ни подтиква да му помогнем да подобри положението си и да се почувства много по-добре отколкото е в момента. Намаляването на страданието на някого ни дава едно вътрешно успокоение, от което така силно се нуждаем, за да можем да продължим напред. По принцип емпатията е състояние, което обхваща не само негативните и тъжни моменти от живота ни, но и тези, които носят радост и щастие в дните ни, като например – детето ни е спечелило първия си медал по плуване и неговото щастие бързо се превръща и в наше, това е част от този модел на съпричастност, който споделя, както трудните, така и красивите моменти в живота ни.

Емпатията може да бъде усетена и от тъжни и силно притеснителни гледки, като например изоставено страдащо животно, което сме видели на улицата и чиято тъга успява бързо да се пренесе и в нашето съзнание. 
Както радостта и щастието при другите хора може да бъде заразна за нас, така нещастието и мъката, която успяваме да засечем се влива в съзнанието и душата ни, като ни прави съучастни към техните преживявания! По принцип емпатията би могла да ни мотивира да предприемем определени действия, чрез които можем да подобрим живота на другите хора, като тези действия могат да включват както дарения, така и емоционална и психологическа подкрепа. 

Ниски нива на емпатия
Докато при част от хората емпатията е на високи нива, които им позволяват да се докоснат до живота на другите и да погледнат през техните очи, при останалата част тя е на изключително ниски нива, които ги правят директно безразлични към страданието и болката на околните. Хората, които страдат от ниски нива на емпатия, смятат, че другите са прекалено чувствителни, защото не разбират как техните действия и думи могат да бъдат в основата на нечие страдание! Те не само, че не го забелязват, но и отричат напълно възможността да са сбъркали и да са наранили умишлено хората около себе си. Всъщност това тяхното поведение често поражда и много конфликтни ситуации, в които можем да забележим как хората с ниски нива на емпатия стоят безучастно или пък не изпитват никакво търпение, когато някой човек се намира в безизходица и търси тяхната подкрепа. Хората с ниска емпатия винаги таят нещо недоизказано и някаква злоба, която не им позволява да открият своите грешки или пък да простят на другите за техните.

Виж още