Сара Джесика Паркър за любовта си към книгите

  • Сподели:
Сара Джесика Паркър за любовта си към книгите

Без да почива на лаврите си, Сара Джесика Паркър непрекъснато отправя предизвикателства към себе си извън актьорската професия, като се впуска с главата напред във вълнуващи нови начинания. Паркър никога не спира - от сътрудничеството си с Ivivo за производство на вино, през откриването на шикозен бутик в центъра на Ню Йорк, до стартирането на чисто новия си литературен импринт SJP Lit. 

Актрисата разговаря със Serendipity за трайната си любов към книгите.

Какво ви развълнува най-много при създаването на вашия книжен импринт, SJP Lit?

- Харесваше ми да работя с издателката Моли Стърн в бившата книжна линия SJP for Hogarth, така че когато тя започна да развива новата си компания Zando, исках да бъда част от нея. Успях да издам изключителни автори съвместно с нея и исках да го направя отново. Вълнувам се да издавам световни автори и да ги представям на читателите. Така започна нашето търсене на ръкописи.

Какви книги можем да очакваме от SJP Lit?

- Първата ни книга, "Раят на откачалките", е необикновена история за млада американка, но всъщност е за семейството, културата, скръбта и идентичността. Идентичност по отношение на това кой си в семейството си и как създаваш и почиташ роднините си. Следващата ни книга, "Колман Хил", е невероятна, защото е урок по история за Северното преселение, но и дълбоко трогателна, забавна, епична история на Америка. Героите са завладяващи, богати и съкрушени.

''Книгите са уникална възможност да развиете състрадание и любопитство, а когато са написани по увлекателен начин, успяват да ви пренесат другаде.''

С кого обичате да обсъждате книги? 

- Любовта ми към четенето дойде от майка ми. С нея винаги си споделяме заглавия или си разменяме книги. Дъщеря ми Лорета е обсебена от четенето и наскоро прочете "Малък живот", която е любимата ѝ книга за всички времена. 

Винаги изглеждате уравновесена, енергична и жизнерадостна. Как успявате да поддържате този позитивен поглед върху живота?

- Казвам си: "Ок, денят беше тежък'', но няма начин, трябва да събереш някаква сила или решителност, за да се справиш. Това не означава, че нямам своите слаби моменти и не се будя през нощта, мислейки си: ''Господи, как ще се справя с това?''.

''През 2023 г. книгите ме пренесоха до различни точки на Ирландия, Индия, Уганда, родния ми Ню Йорк, през моста "Джордж Вашингтон" до Воксхол, Ню Джърси, Индиана и Иран, Колорадо, Оукланд, Калифорния и Англия. Прекарах време както в далечното минало, така и в съвременността. Всичко това благодарение на изключителните писатели, които са автори на блажено пренасящите се и завинаги запомнящи се книги, които имах удоволствието да държа в ръцете си, да чета и да споделям през изминалата година.
Обичайно за мен, не мога да се спра на конкретна и да избера любима, а и не бих го направила, дори и да имах подобно желание. Книгите не могат да се сравняват, нито пък следва да се конкурират. Всички те са великолепни, радикално различни една от друга, но споделят една обща съставка - изключително надарените си автори.
Някои от тях са важни нови гласове, други може би вече познавате и обичате като мен. Ако не сте чели наличните в момента, с удоволствие ви представям тези книги, а в някои случаи може би и писателите. Това бяха заглавията, които исках да споделя с вас. До следващите!'', написа Паркър в Instagram профила си.