''Той все още е Брус, но радостта от живота е изчезнала''

  • Сподели:
''Той все още е Брус, но радостта от живота е изчезнала''

Създателят на сериала "Съдружници по неволя" Глен Гордън Карон коментира състоянието на Брус Уилис след поставянето на диагнозата фронтотемпорална деменция по-рано тази година. Карон сподели пред New York Post за това как се опитва да посещава актьора от "Умирай трудно" всеки месец.

"Не съм пример за най-добрия приятел, но се опитвам и разговарям с него и съпругата му. Опитвам се да остана в живота му.
Нещото, което прави болестта му толкова умопомрачителна, е че ако някога сте прекарвали време с Брус Уилис, няма човек, който да е имал повече joie de vivre (радост от живота) от него", продължава режисьорът. "Той обичаше живота и... просто обожаваше да се събужда всяка сутрин и да се опитва да живее пълноценно."


Карон добави, че болестта е направила 68-годишния Брус неспособен да общува, като обясни, че "сега той сякаш вижда живота през параван". Въпреки това той каза, че Брус все още го разпознава, когато го посещава.

"Усещането ми е, че през първите минути той знае кой съм. Брус не е напълно словоохотлив. Преди беше страстен читател - не искаше никой да знае това - но сега не чете. Всички езикови умения вече не са достъпни за него и въпреки това той все още е Брус. Когато си с него, знаеш, че той е Брус, и си благодарен, че е там, но радостта от живота е изчезнала."

Глен Гордън заяви, че макар приятелят му вече да не може да общува по същите начини, той знае, че Уилис е щастлив от факта, че сериалът му "Moonlighting" най-накрая ще се появи в стрийминг платформа.

"Знам, че той е наистина щастлив, че сериалът ще бъде достъпен за хората."

"Съдружници по неволя", любимият романтичен комедиен сериал с участието на Уилис и Сибил Шепърд в ролята на частни детективи, вече се излъчва в Hulu.

Миналия месец съпругата му Ема се появи в предаването Today и сподели, че не е сигурна дали Брус е наясно със здравословното си състояние.

"Трудно е да се разбере", каза 45-годишната основателка на Make Time Wellness в предаването заедно със Сюзън Дикинсън, ръководител на Асоциацията за фронтотемпорална дегенерация (AFTD).

"Това, което научавам, е, че деменцията е трудна", каза Ема. "Тя е трудна за диагностицирания човек. Тя е тежка и за семейството. И това не е по-различно нито за Брус, нито за мен, нито за нашите момичета. Когато казват, че това е семейно заболяване, то наистина е така."

Фронтотемпоралната деменция е всеобхватен термин за група мозъчни заболявания, които застрашават, както подсказва името, фронталния и темпоралния лоб на мозъка. Това означава, че части от тези лобове атрофират.
Свиването на тези области може да доведе до проблеми с говора, емоционални проблеми и промени в личността. Други симптоми могат да включват загуба на двигателни умения, включително проблеми с ходенето, преглъщането или мускулни спазми.