Йоко Оно навърши 90 години с виртуално "дърво на желанията"

  • Сподели:
Йоко Оно навърши 90 години с виртуално "дърво на желанията"

"Майка ми не може да мине покрай дърво, без да го прегърне ентусиазирано", обяснява Шон Ленън.

Йоко Оно празнува 90-ия си рожден ден с виртуално "дърво на желанията", създадено за нея от сина ѝ Шон Оно Ленън - онлайн инсталация, вдъхновена от първото "дърво на желанията", създадено от Йоко през 1996 г.

Древен японски обичай е да се напише желание на лист хартия и да се закачи на клон на дърво. С течение на времето вдовицата на Джон Ленън е събрала почти два милиона "желания", погребани в основата на Кулата на мира Imagine в Исландия, от над 200 дървета, засадени в музеи и галерии в 35 държави. Много известни личности изпратиха своите най-добри пожелания за 90-ия ѝ рожден ден: Ринго Стар, Елтън Джон със съпруга си Дейвид Фърниш, Джулиан Ленън, син на Джон и първата му съпруга Синтия, Лиъм Галахър, Ани Лейбовиц.

''Не забравяйте, че всеки от нас има силата да променя света.''

Натурализирана американска художничка и музикант от японски произход, тя постига международна известност благодарение на брака си и последвалата артистична кариера с Джон Ленън от "Бийтълс". Йоко Оно е сред първите членове на "Флуксус" - свободно сдружение на авангардни художници, развило се в началото на 60-те години на ХХ век. Тя е сред първите творци, които изследват концептуалното изкуство и пърформанса. Пример за това е "Cut Piece" - пърформанс, по време на който тя седи на сцената, приканвайки публиката да реже с ножица дрехите, които носи, докато остане гола.

''По-добре е да танцуваш, отколкото да маршируваш през живота.''

За първи път се среща с Джон Ленън на 9 ноември 1966 г., когато британският певец посещава предпремиерата на един от нейните пърформанси в галерия Indica в Лондон. Те започват да излизат заедно едва две години по-късно, след развода на Ленън с първата му съпруга Синтия.

Джон Ленън и Йоко Оно сключват брак на 20 март 1969 г. на Гибралтарската скала. Синът им Шон е роден на 9 октомври 1975 г., в същия ден, в който е роден и баща му. Ленън споменава Йоко в много от песните си. Още в "Бийтълс" той пише "Балада за Джон и Йоко", споменава я индиректно в "Джулия", след това други песни са "О, Йоко!" и "Скъпа Йоко".

Йоко Оно и Ленън си сътрудничат в много албуми, като се започне от 1968 г., преди разпадането на "Бийтълс". Много критици ще припишат присъствието на Йоко Оно в живота на Ленън като истинската причина за разпадането на групата. Йоко е омъжена за Ленън от 1969 г. до убийството му на 8 декември 1980 г. под апартамента "Дакота" в Ню Йорк, където продължава да живее.

Овластяването на жените, гражданските права, кризата в околната среда и политическото насилие са все теми, с които Йоко, активист, копнеещ за свят без войни, продължава да се занимава още, когато е била дете в Япония по време на Втората световна война.

''Някои хора са на 18, а други са на 90. Времето е концепция, която хората създадоха.''

Йоко Оно навърши 90 години на 18 февруари 2023 г.