Крал Чарлз III е диагностициран с рак, съобщи Бъкингамският дворец

  • Сподели:
Крал Чарлз III е диагностициран с рак, съобщи Бъкингамският дворец

Крал Чарлз е диагностициран с форма на рак, съобщават от Бъкингамския дворец.

Видът на рака не се разкрива, но според изявление на двореца кралят е започнал "редовно лечение" в понеделник и се предполага, че е открит по време на неотдавнашното му лечение на уголемена простата.

Бъкингамският дворец заявява, че кралят "остава изцяло положително настроен по отношение на лечението си и очаква с нетърпение да се върне към пълните си обществени задължения възможно най-скоро".

Крал Чарлз ще отложи публичните си ангажименти и се очаква други високопоставени кралски особи да му помагат по време на лечението.

Не се съобщават допълнителни подробности за стадия на рака или прогнозата.

75-годишният Чарлз се завърна в Лондон от Сандрингам в Норфолк в понеделник сутринта и от двореца съобщават, че е започнал амбулаторно лечение. Въпреки че ще направи пауза в публичните си прояви, кралят ще продължи да изпълнява конституционната си роля на държавен глава, включително да обработва документи и да провежда частни срещи.

В неделя той беше видян на църковна служба в Сандрингам, където помаха на тълпата.

Преди повече от седмица му беше направена процедура на простатата в частна лондонска болница.

Кралят е решил да оповести публично лечението си на простатата с цел да насърчи повече мъже да си правят профилактични прегледи на простатата, заявиха тогава от двореца. Твърди се, че той се е радвал, че е повишил осведомеността по този въпрос, тъй като уебсайтът на NHS отчита рязко нарастване на броя на въпросите, свързани със състоянието на простатата. При много видове рак вероятността да се разболеете от него се увеличава с възрастта. Данните за Обединеното кралство сочат, че средно всяка година повече от една трета (36 %) от новите случаи на рак са при хора на възраст 75 и повече години.

Виж още