"Присила": поглед към новия филм на София Копола

  • Сподели:
"Присила": поглед към новия филм на София Копола

Режисьорът София Копола пресъздава на големия екран спомените от уникалния живот на съпругата на "Краля на рокендрола".

През погледа на младата жена филмът проследява дългата и трудна връзка, която тя е имала с краля на рокендрола. Разказ, в който режисьорът ни приканва да се замислим не само за интензивността на отношенията им, но и за по-сложните нюанси от живота на Присила Пресли.

След завладяващото изпълнение на Остин Бътлър в ролята на Елвис на Баз Лурман, режисьорът София Копола ще пренесе на екран биографичен филм за Присила - другата страна на монетата на този знаменит (и проблемен) брак. Под шапката на продуцентската компания A24, отговорна за "Мария Антоанета" и "The Bling Ring", филмът ще представи превратностите на съпругата на известната рок звезда. Първите отзиви за филма, чиято премиера се състоя на кинофестивала във Венеция, обявяват, че ни предстои да гледаме един от най-добрите проекти на Копола. Базиран на автобиографията "Elvis & Me", написана от самата Присила, филмът разказва за всички неподозирани досега детайли от проблемната връзка на двойката - от първата им среща в германска военна база до дългото им ухажване и дори живота в емблематичното имение на певеца - Грейсленд.

''Присила'' разказва историята на неповторимата връзка на главната героиня с Елвис. Родена като Присила Ан Вагнер през 1945 г., тя е само на 14 години, когато привлича вниманието на 24-годишния Елвис Пресли, който отбива военната си служба в Германия. Двойката сключва брак през 1967 г., има дъщеря на име Лиза Мари и в крайна сметка се разделя през 1972 г. Не е трудно да се разбере защо Копола е искала да представи техния уникален живот на големия екран.

"Това до голяма степен е история за Присила, която става това, което е, и открива собственото си усещане за женственост", казва Копола.

Кой стои зад проекта?

"Най-трудната част от написването на сценария беше, че трябваше да избера между огромното количество невероятни подробности в мемоарите на Присила", казва София Копола пред Vogue през 2022 г. "Мислех, че е интересно да се опитам да си представя какво трябва да е било да израснеш в този свят през нейните очи.''. Копола заявява, че е решила да смени курса и да направи филм за една-единствена идея. Историята на Присила и нейната гледна точка за това какво означава да израснеш като тийнейджър в Грейсланд ѝ е било интересно да разкаже в игрален филм. Копола се събира отново с постоянните си сътрудници, сред които операторът Филип Льо Сурд, дизайнерът на костюми Стейси Бата, монтажистът Сара Флак и художественият директор Тамара Деверел.

Джейкъб Елорди играе тази версия на Елвис Пресли, което е пълно отклонение от ролята му на Нейт в "Еуфория". Кейли Спаени играе главната роля. Тази обещаваща американска актриса започва кариерата си едва преди няколко години и вече е участвала във фентъзи филми като ''Pacific Rim: Uprising'' и ''Лоши времена в Ел Роял''.

На въпроса какво е накарало Кейли Спаени да направи правилния избор за ролята на Присила, Копола заявява: "Героинята преминава от 15-годишна възраст до 27-годишна възраст по време на филма, така че тя трябваше да може да играе и да ''остарява'' в голям период от време. За мен беше много важно една и съща актриса да изиграе Присила на тези различни етапи от живота ѝ и мисля, че Кейли се справи с това предизвикателство. Тя е супер силна актриса, а освен това изглежда младолика.''

За кастинга на Джейкъб Елорди за ролята на Елвис Копола заявява: "Мислех, че никой няма да може да изглежда достоверно като Елвис, но Джейкъб има същия вид магнетизъм. Той е страшно харизматичен и момичетата полудяват по него - това ме накара да вярвам, че ще може да се справи с ролята на този тип романтична икона.''

Какво можем да очакваме от "Присила"?

Както режисьорът София Копола публикува в своя Instagram, филмът ще бъде директна адаптация на автобиографията на Присила "Elvis And Me". Публикувана през 1985 г., тази книга оглави престижния списък с бестселъри на "Ню Йорк Таймс" и оттогава е бестселър. ''Присила'' също така ще даде на зрителите възможност да се запознаят с връзката, вдъхновила някои от най-разпознаваемите песни на Елвис. Когато певецът споделя таланта си със света, той прави чисто любовно признание.

Премиерата на ''Присила'' на филмовия фестивал във Венеция бе поразителна. Филмът е един от най-добрите на Копола, по думите на критиците, след "Изгубени в превода". Други изтъкват, че може да гледаме хиперстилизирана версия на "Мария Антоанета" от 60-те години на миналия век. До момента отзивите са положителни.