Пет книги, които ще ви помогнат да опознаете себе си

  • Сподели:
Пет книги, които ще ви помогнат да опознаете себе си

За някои хора четенето е развлечение, за други - най-добрата форма на релаксация, а трети се опитват да намерят нещо ново и полезно във всяка книга. Избрах пет книги, които ще ви помогнат да опознаете себе си и да преразгледате възгледите си за живота.

"Яж, моли се и обичай", Елизабет Гилбърт

"За да намерите равновесие, трябва да станете като това същество. Трябва да стоите здраво на земята, сякаш имате четири крака, а не два. Така ще можете да останете в този свят. Но трябва да спрете да възприемате света през главата си. Сърцето трябва да се превърне в очите ви. Само тогава ще познаете Бога.''

Автобиографичният роман на английската писателка Елизабет Гилбърт разказва за пътя, който една жена може да измине, за да опознае себе си. Главната героиня Елизабет, след като се развежда със съпруга си, се отправя на дълго пътуване в търсене на истината и смисъла на живота. Пътуването ѝ започва в Италия, където, без да се замисля за нищо, се научава да се наслаждава на простите неща - вкусна храна и ароматно вино. Следващите четири месеца в Индия учат Елизабет на хармония: чрез йога и медитация тя започва да преоткрива тялото и душата си. Така, преобразена и отново цяла, героинята пристига на красивия остров Бали, където най-накрая успява да разбере какво е истинска любов.

"Малкият принц", Антоан дьо Сент-Екзюпери

"По-трудно е да съдиш себе си, отколкото другите. Ако успееш да прецениш себе си правилно, значи си истински мъдър."

Алегоричната приказка на Антоан дьо Сент-Екзюпери е посветена на възрастните. На онези възрастни, които са забравили времето, когато самите те са били деца. В основата на сюжета ѝ са пътуванията на едно малко момче до различни планети, всяка от които е изпълнена с нови запознанства и истинска, чиста мъдрост. Това е една от малкото творби, които могат и трябва да се препрочитат: след време, когато светът, който оставяме зад гърба си, е заменен от друг, а времето - неумолимо бягащо напред. Ние, възрастните, също като Малкия принц, който разбира най-важното нещо в живота си: "Ти си отговорен за тези, които си опитомил", след всеки нов прочит откриваме в себе си и в света около нас все нови и нови аспекти.

"Силата на настоящето", Екхарт Толе

"Животът ни все повече се заключва в спомени и очаквания, тъй като миналото се превръща в източник на идентичност, а бъдещето - в надежда за спасение. Но всичко това са илюзии."

Как можем да се отървем от травмите на душите си, да започнем да живеем в настоящето и най-накрая да преминем отвъд егоистичната си същност, в която всеки от нас вижда смисъла и целта на всички неща? На тези въпроси отговаря Екхарт Толе, който казва, че абсолютното присъствие на Настоящето в живота ни може радикално да го промени към по-добро. В Него е нашата истинска същност, в Него сме ние самите и нашето духовно единство. "Силата на настоящето" е пълна с притчи, реални истории и духовни практики, които променят светогледа, отношението към живота и към самите нас, към личните ни проблеми и към света около нас.

"Действай като жена, мисли като мъж", Стив Харви

"Една от най-големите грешки, които жената прави в началото на връзката, е когато старателно изброява какво би искала да получи от мъжа, без да му даде възможност да ѝ покаже какво той самият е готов да направи за нея."

Водещият американски експерт по връзките Стив Харви отговаря на най-важния женски въпрос: как да разберем мъжа и да избегнем конфликтите с него? Според автора проблемът на много жени е, че се обръщат за съвет към други жени. Но в крайна сметка всеки мъж би могъл да разкаже повече за това как да се реши конфликтът и до какви трикове си струва да се прибегне. Тази книга е предназначена за жени, които искат да научат повече за мъжете, да поправят или да предотвратят грешките в отношенията си и да разберат по-добре собствената си, женска, същност.

"Твоето тяло казва: Обичай се", Лиз Бурбо

"Както подсказва заглавието на тази книга, всяко заболяване е напомняне, че трябва да обичате себе си. Защо? Защото когато човек обича себе си, той се ръководи от сърцето, а не от егото."

Вече близо четиресет години Лиз Бурбо e признат лидер в сферата на личностното развитие, а ''Твоето тяло казва: Обичай се!'' е една от най-популярните ѝ книги, продадена в повече от половин милион екземпляра в цял свят. Бурбо е убедена, че всеки здравословен проблем е външна проява на психологически или емоционален такъв, но бързо осъзнава, че да се посочи метафизичната причина за болестта, не е достатъчно. Нужно е да се помогне на хората да се освободят от чувството за вина и най-вече да се приемат такива, каквито са, във всеки един момент.

Ето защо Бурбо разработва лесен, практичен и бърз за изпълнение метод, благодарение на който да открием три изключително важни неща в живота: подсъзнателните ни нужди; начина на мислене, вярванията, които ни пречат да задоволяваме тези нужди, както и страховете, предизвикали въпросните вярвания; онова, което трябва да приемем, за да започнем процеса на изцеление. Този най-изчерпателен наръчник за метафизичното значение на болестите и здравословните неразположения обяснява повече от 500 от тях и предлага начини за справяне с проблемите. Тази книга ще ви помогне да се обичате такива, каквито сте, и да живеете в хармония.

Виж още