14 устойчиви съвета за красота, които са лесни за изпълнение на практика

  • Сподели:
14 устойчиви съвета за красота, които са лесни за изпълнение на практика

От опростяване на рутинната грижа за кожата до търсене на опаковки, които не съдържат пластмаса - ето няколко прости стъпки, с които да промените рутинната си за добро - и то не само в Деня на Земята.

За да направим по-устойчив избор в областта на красотата, трябва да се откажем от старите си навици и да променим ежедневния си избор - задача, която понякога може да ни се стори непосилна. Но преходът започва само с осъзнаване на факта, че това, което консумираме, купуваме и правим всеки ден, оказва влияние върху състоянието на нашата планета. Въглеродният отпечатък на всеки човек е общият обем на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове, които произтичат пряко и непряко от начина ни на живот. Какво, как и колко консумираме и изхвърляме, допринася за промяната на екологичното равновесие, застрашавайки нейното бъдеще. Козметичната индустрия генерира повече от 120 милиарда единици опаковки годишно, като основният компонент е пластмасата, по-голямата част от която остава незаличима в депата за отпадъци, блокирайки екосистемите за векове. В перспектива това е само един от многото колективни въглеродни отпечатъци, генерирани от човечеството. 

Поставяйте под въпрос избора си
Задайте си следния въпрос: "Доколко това ми е необходимо във връзка с отрицателното въздействие, което оказва върху планетата". Първата стъпка към по-устойчив начин на живот е да намалим потреблението си. Колкото по-малко консумираме, толкова по-малко изхвърляме. Следващият път, когато добавяте нещо в кошницата си, си задайте въпроси като: ''Защо ми е необходимо? Може ли да бъде заменено с нещо, което вече имам? Колко често ще го използвам? Мога ли да намеря устойчив вариант, който да замени настоящия ми продукт?''

Пазарувайте в сайтове, които помагат
Има онлайн магазини и търговци на дребно, които прилагат устойчиви практики, за да насърчават по-зелено бъдеще. Като изключим атрактивните отстъпки, търсете платформи, които включват екологично чисти марки, намаляват пластмасата в пратките си и насърчават програмите за връщане на празни продукти. 

Опростете рутинните си процедури за лице
"Мнозина използват твърде много козметични продукти за лице, докато в действителност рутинната им процедура може да бъде сведена до най-необходимото: почистващ продукт, основен овлажняващ крем, слънцезащитен крем и ретиноид", казва д-р Анджали Махто. Възприемете по-разумен подход, при който всичко, свързано с рутинната ви грижа за красотата - от купуването на органични продукти с нетоксични съставки до даването на приоритет на доброто здраве пред естетиката - е част от бавен и съзнателен начин на живот.

Търсене на опаковки без пластмаса
Пластмасата е най-разпространеният отпадък в океаните, които приемат около 14 милиона тона годишно. Потърсете марки, които се ангажират да предлагат устойчиви или безпластмасови опаковки, които са по-лесни за рециклиране, като например стъклени или алуминиеви. 

Изхвърляйте правилно
Отделете колкото се може повече материали от празния си продукт: свалете етикета, отстранете помпата, измийте вътрешното съдържание и го оставете да изсъхне. Дайте своя принос за улесняване на рециклирането на опаковките.

Използвайте повторно или променете предназначението
Използвайте повторно празните стъклени буркани, за да съхранявате други неща, като четки, ключове или цветя. Използвайте старите си памучни тениски като кърпи за глава след душ, тъй като те са по-нежни към мократа коса.

Презареждайте 
От широкото ѝ разпространение през 50-те години на миналия век досега само 9% от пластмасата е била рециклирана. Преминаването към продукти за многократно зареждане помага за намаляване на отпадъците. 

Преминете към продукти с нулеви отпадъци
Или просто потърсете продукти, при които няма какво да изхвърлите, като например твърди шампоани и сапун, които се основават на философията за нулев отпадък.

Контролирайте потреблението на вода
Голяма част от екологичния отпечатък на козметичните продукти е свързан с количеството вода, което използваме с тях. Всяка малка капка, която спестявате, е от значение, като например да не оставяте кранчето да тече, докато си сапунисвате ръцете или си миете зъбите. Опитайте шампоани и сапуни на блокчета, вместо течности в пластмасови бутилки. Съзнателно намалете времето, което прекарвате под душа.

Търсете многофункционални решения
Ако избирате продукти, които изпълняват повече от една функция, в крайна сметка ще похарчите по-малко средства. 

Каквото и количество почистващ продукт да използвате, намалете го
Хубавото на кожата ни е, че тя може да се възстановява сама. Не се нуждаете от твърде много продукти или твърде често, за да я поддържате чиста и подхранена. Склонни сме да мислим, че колкото повече продукт използваме, толкова по-ефективен е той, но това рядко е вярно. Например, количеството почистващ продукт с размер на монета (шампоан, почистващ продукт за лице и т.н.) е повече от достатъчно. Преди да започнете да почиствате, емулгирайте го малко в ръката си.

Купувайте екологично отговорни марки за красота
Започнете с проверка на тези, които използвате в момента: прочетете задния етикет на опаковката, проучете съставките и откъде идват, разберете какви устойчиви инициативи са въвели. Потърсете марки за красота с етично производство, проследяемост, продукти без жестокост, съставки за справедлива търговия и други екологично отговорни инициативи.

Нямате нужда от кърпички за еднократна употреба
Не си даваме сметка колко много продукти за еднократна употреба изпълват рафтовете ни. Като например удобните памучни кърпички, напоени с препарат за премахване на грим, които инстинктивно използваме, за да почистим лицата си, и които на свой ред замърсяват планетата (всяка година в света се изхвърлят над един милиард мокри кърпички, а биоразграждането им може да отнеме до 100 години). 

Пазарувайте локално и физически
Ако можете да получите стоката в местния магазин, избягвайте да я поръчвате онлайн. Необходими са много транспортни материали, за да стигне един продукт до вратата ви: опаковки, етикети, ленти, опаковъчна хартия и изкопаеми горива, които се изгарят, за да го транспортират до вас. Има и магазини с програми за зареждане и рециклиране, в които можете да занесете старите си опаковки за зареждане или да оставите празни бутилки за рециклиране.