Balenciaga ни провокира с въпроси за консуматорството

  • Сподели:
Balenciaga ни провокира с въпроси за консуматорството

На Седмицата на модата в Париж, с колекцията за есента и зимата на 2024/2025 г., Демна ни кара да размишляваме върху критичния въпрос: Защо имаме повече, отколкото ни е необходимо, и защо това, което имаме, никога не ни е достатъчно?

С ревюто на Balenciaga за есен-зима 2024/2025 г. на Седмицата на модата в Париж Гвасалия изнесе на подиума своеобразна сатира на консуматорството чрез етикети, все още прикрепени към дрехите на моделите; елементи, създадени от наслагването на други дрехи, и предмети, закупени в eBay, доставени на гостите на ревюто. По време на дефилето на Balenciaga въздухът беше изпълнен с размислите на творческия директор, които звучаха под формата на аудио:

"Както знаете, обичам да провокирам въпроси, които имат значение за мен, чрез работата си, а някои от въпросите, върху които мисля напоследък, са: какво е лукс? Какво е мода и защо изобщо тя има значение? За кого правя това, което правя? Достатъчна ли е модата? В свят, пренаситен от съдържание, достатъчно ли е някога нещо? Какво е достатъчно? Важното е не непременно да се намерят отговори, а самият процес на задаване на въпроси. Исках това ревю да представлява връзка между миналото и бъдещето на Balenciaga като къща, основана на творческа стойност. То започва със силуети и теми, пряко вдъхновени от наследството на Кристобал, и преминава в по-нататъшно експериментиране с идеите, които съставляват моето творчество: преосмисляне на понятието за красота, изковаване на незабавно разпознаваем стил и разглеждане на начина, по който тялото взаимодейства с дрехите."

Няма връщане назад, когато става дума за консуматорство. Задаването на тези въпроси обаче е отговорност, от която не бива да искаме да бягаме. И това е единственият начин да се гарантира, че имаме бъдеще. От гледна точка на Демна това изглежда безсмислено и парадоксално. Дизайнерът умишлено  оставя етикетите на дрехите - сякаш са били забравени в гардероба, моделира дрехи от старо бельо или като сглобява различни елементи, а други увива в тиксо, сякаш все още са в опаковката си. Начинът, по който дрехите взаимодействат с тялото, засилва интензивността на посланието.

Вижте ревюто

На мястото на модното шоу на Balenciaga в бароковия комплекс Les Invalides в Париж имаше поредица от големи екрани. На мониторите вървяха антиподни изображения: от природни пейзажи до ярките светлини на големите градове, от сутрин до вечер, от реалното към изкуственото чрез хибридното състояние между двете измерения, в безкрайна скролваща дейност. 

"Тази колекция е пътешествие към естетиката, която ръководи моята еволюция в модата през последните десет години. Става дума за чувството за идентификация и принадлежност към тази естетика", обяснява Демна. 

Сред 68-те визии на колекцията се открояваха аксесоарите, по-конкретно антиутопичните очила и шапки за глава, както и закачливите графики: една бродирана с емблемата на eBay, друга с надпис "Keep Calm and Wear This Balenciaga Sweater". Ревюто завърши с рокля съставена от множество сутиени с дължина до пода.

Гости на първия ред бяха Ким Кардашиян и Серена Уилямс, Витория Черети, Изабел Юпер и Ева Херцигова, Ашли Греъм, Стела Максуел и Джоан Смолс.