Stella McCartney: Устойчивостта не изисква компромис с блясъка

  • Сподели:
Stella McCartney: Устойчивостта не изисква компромис с блясъка

Непрекъснато ни повтарят, че ще са необходими сериозни промени в живота ни, за да започнем да обръщаме щетите, нанесени на нашата планета. Преди десетилетие дребните неудобства в ежедневието ни бяха обявени за наше спасение (бутилки за многократна употреба, рециклиране, компостиране и т.н.). През 2020 г. се забелязаха по-големите въздействия на нашите влиятелни навици - най-вече какво и къде пазаруваме - и с тези промени дойдоха и някои отстъпки. 

В творенията на Маккартни "устойчивото развитие", такова, каквото сме свикнали да го познаваме, не присъстваше никъде на подиума. Чрез необуздания разкош на "кожите", изработени от алтернативи на биологична основа и селскостопански отпадъци, безоловните кристали, които украсяваха ушитите по мярка изделия, и бляскавите вегански кожи, британската дизайнерка доказа, че не е необходимо да се прави компромис със стила.

"Тук съм, за да напомня на хората, че това е една от най-вредните индустрии. Но не съм тук, за да накарам хората да се депресират и да се страхуват. Искам да отпразнувам Майката Земя и нейните създания и да напомня на всички нас да бъдем наясно, но в същото време искам това да бъде едно повдигащо духа преживяване", каза Маккартни. 

За Маккартни, която остава в мир с работата си, вдъхновението идва от намирането на алтернативи, които се справят по-добре и стигат по-далеч.

"Всички се ядосваме, но гневът не е положителна форма на енергия за мен и не смятам, че гневът помага", разсъждава тя. "Тук сме ориентирани към решения. Не изсичаме тропическите гори, за да освободим място за животновъдство, и не използваме пластмаса в нашите пайети."

На други места в модната програма имаше лични акценти - кръстосана шарка върху сако от туид, взета от градинска пътека от детството на дизайнерката, и включването на Лайла Мос в състава на моделите, близка приятелка на семейството от деня на раждането ѝ - докато Пол Маккартни, Ринго Стар, Парис Джаксън и Шарлот Рамплинг я аплодираха от първия ред.

Характерните за марката овърсайз костюми бяха достатъчно убедителни, за да ви накарат да се откажете от всякаква алтернатива.

"За мен перфектният костюм започва с мъжки костюм назаем, но като жена, която проектира дрехи за жени, знам точното място на бедрата, където искам да седи панталонът. Знам как се усеща перфектният панталон, когато ръцете са в джобовете", обясни Маккартни.

Нови екологични материали
Колекцията беше украсена с метални орнаменти, скрити тук-там в долната част на сакото, покриващи талията на панталон или дори в цял ръст, в рокля или желано боди, разкриващо голата кожа на моделите. Важна подробност беше, че тези блестящи елементи не съдържаха и най-малка следа от олово (токсичният, замърсяващ метал, който обикновено се открива в тях). Нямаше ги и пайетите, които покриваха помпите или предната част на торбестите дънки, носени ниско долу. Пионер в използването на екологични материали, Стела Маккартни, разбира се, демонстрира иновативни текстилни материали, способни да предизвикат революция в модата. Например материал на основата на ябълка (UPPEAL™️) перфектно възпроизвеждаше вида на кожата върху тренчкотите, разкроените миди поли и високите ботуши от колекцията. Но без жестокост към животните и замърсяване. Селскостопанските отпадъци, комбинирани с рециклирани материали под името YATAY B, дадоха живот на коланите на палтата. Що се отнася до елементите от деним, те са изработени от регенериращ памук - неразрушителен метод на земеделие, който, напротив, възстановява здравето на почвите на Земята. Същото важи и за вълната и вискозата в колекцията, носени от отговорните супермодели Лайла Мос и Наталия Водянова без жестокост.

Преразглеждане на чантата Falabella
Звездната чанта на ревюто, емблематичната Falabella, която тази година празнува своята 15-годишнина, повтори тези основополагащи елементи, с регенериращ деним, upcycled вериги, органична веганска кожа, метални украшения без олово и чиста боя "Airlite" (която успява да филтрира въздуха).

"За това ревю не са убивани животни и не е произвеждана пластмаса. 90% от готовите облекла са изработени от отговорни материали", заяви Стела Маккартни. С други думи, самата същност на нейната работа, която обединява модата и екологията. "Длъжна съм да покажа, че в индустрията има и други начини на работа, и очаквам и други дизайнери да се присъединят към мен."

В един бързо променящ се свят Маккартни определено е водеща и остава крачка напред.

Виж още