Моят парфюм, моите правила (или как да избираме парфюм без етикети)

  • Сподели:
Моят парфюм, моите правила (или как да избираме парфюм без етикети)

Вселената на обонянието се преоткрива с нови потребителски навици, които разрушават традициите и потвърждават, че изборът на парфюм може (и трябва) да бъде чисто емоционален въпрос.

Ароматът е най-въздействащото чувство. Това твърдят науката, опитът и парфюмеристите, които са посветили живота си на хипнозата на аромата. "Това е единственото от сетивата, което стига директно до емоционалната част на мозъка, до лимбичната система. Всеки път, когато открием даден аромат, той се асоциира с усещането за този момент", обяснява Есперанса Пинтадо, експерт по ароматите в Dior.

Точно защото ароматите са емоции, а емоциите нямат пол, "една жена може да обича дървесните нотки, които традиционно се свързват повече с мъжката парфюмерия, защото харесва внушението за сила. А мъжът може да харесва цветен аромат, който предизвиква чувственост или нежност, въпреки че в западната традиция тези нотки се свързват с женствеността", обяснява Одиле Гонсалес-Коласо, специалист по парфюми в L'Oréal Luxe.

Назад към произхода
Фактът, че все повече аромати стават унисекс, всъщност е завръщане към по-примитивните корени на индустрията.

"Концепцията за мъжко или женско начало идва едва с появата на маркетинга. Всъщност някои велики парфюмеристи се противопоставят на тази класификация. Малко по малко този пуританизъм изчезва и започват да се разпространяват нишови марки, в които авторът се чувства по-свободен да създава своите произведения без условности", разсъждава Есперанса Пинтадо.

Въпреки че границите в този смисъл стават все по-размити, в близко бъдеще се очаква съвместното съществуване на всички видове аромати, включително и на тези, които се разграничават по пол, тъй като това продължава да бъде реално търсене на пазара. "От търговска гледна точка това разграничение е по-лесно, много потребители се чувстват по-уверени с него", казва Пинтадо. "Има случаи, в които марката майка обхваща области, свързани с пола. Това е много често срещано при модните марки, които следват кодовете за сегментиране на дрехите си за своите аромати. Това води до визуално по-типично женски или мъжки естетически кодове, които се използват в дизайна на парфюма. Потребителите са склонни да имат цялостен подход към тези аромати и освен обонятелната част, те оценяват привлекателността на опаковката им като част от сетивното преживяване при употребата им", казват от Perfume Academy.

Носене на няколко аромата едновременно
Вече има възможност да избирате без етикети. Съществува и по-голяма култура на смяна на ароматите. Според данни на Kantar за Stanpa повече от 70% от хората използват различни аромати в зависимост от случая. По същия начин това необходимо преосмисляне на традиционните кодове се отнася и до използването на суровини, които традиционно са били подбирани според теоретичните класификации на половете и сега се пренебрегват в полза на творчеството и свободата на изразяване. "Розата не трябва да съществува само в парфюмите, предназначени за жени", казва парфюмеристът Жером ди Марино. Най-пресният пример е новият аромат на Narciso Rodriguez, ''All Of Me'', женски аромат, в който е използван здравец - интензивен акорд, който традиционно се среща в мъжките аромати.

Младежки парфюми в зряла възраст
Тези нови навици се проявяват и по други начини. Един от тях е свързан с използването на детски аромати в зряла възраст. Универсално явление, което е особено силно изразено в Испания, където има съвсем различно отношение към детските парфюми и одеколоните за баня. Както обяснява парфюмеристът Рамон Монегал, ''ние сме страна, в която парфюмираме децата от най-ранна възраст, нещо, което не се случва в останалата част на света. От момента на раждането си ние вече сме в контакт с миризмата и парфюма, за разлика от други общества, които влизат в контакт с тях почти във възрастта на сексуалността". Всъщност има няколко детски аромата, като ''Petits et Mamans'' на Bvlgari или ''Baby Tous'', на които много жени са се обявили за безусловни почитателки и които са бестселъри, отчасти заради данните за продажбите сред възрастните потребители.

Ароматите предизвикват емоции
Така стигаме до началната точка: ароматите и тяхната способност да предизвикват емоции.

"Детството е времето на безгрижието, щастливите спомени, благополучието и спокойствието. То носи уникален обонятелен отпечатък", казва Гонсалес-Коласо.

Евокация на спокойни моменти, която върви ръка за ръка с други възходящи тенденции: парфюмиране преди сън - Мерилин Монро първа го направи с Nº5 на Chanel - и опознаване на ползите от Scent Scaping. "Говори се за тази тенденция да се ароматизира домът или интимните пространства, за да се създадат места на благополучие. След пандемията научихме, че е важно да обръщаме внимание на малките детайли, които се случват в ежедневието", заключава Ирати Хереро, директор на обучението в Парфюмерийната академия.