40-те необикновени години в модата на Наоми Кембъл ще бъдат обект на изложба в Лондон

  • Сподели:
40-те необикновени години в модата на Наоми Кембъл ще бъдат обект на изложба в Лондон

Музеят "Виктория и Албърт" в Лондон обяви, че следващата му изложба за мода ще бъде посветена на британския супермодел Наоми Кембъл, почти 40 години след като тя е била забелязана за първи път в Ковънт Гардън на 15-годишна възраст.

Изложбата, наречена семпло "Наоми", ще последва настоящата ретроспектива на музея, посветена на Габриел "Коко" Шанел, и ще покаже части от богатия личен гардероб на Кембъл, както и архивни модели от нейната кариера на модния подиум, предоставени от дизайнери.

"За мен като моден историк е очарователен начинът, по който нейната 40-годишна кариера се пресича с най-доброто от висшата мода", обяснява кураторът Сонет Станфил пред Vogue. "Ние разказваме историята на една кариера чрез дрехи - дрехи, които са необикновени."

Ще има и инсталация от значими модни фотографии, курирана от главния редактор на британския Vogue Едуард Енинфул, която ще улови "специалната алхимия, която тя има с фотографите, в резултат на което на страницата се появява магия".

За първи път модел ще бъде във фокуса на изложба във V&A, а личното участие на Кембъл също я прави уникална.

"Работим много с нея, за да изведем на преден план нейния глас и нейната гледна точка", казва Станфил. "Това всъщност не е ретроспекция, тъй като, въпреки че се обръщаме назад през 40-те години, Наоми все още е толкова активна - участва в рекламни кампании, желано присъствие на първия ред и редовно се разхожда по модния подиум."

''Наоми'' - която ще бъде открита на 22 юни 2024 г. и ще продължи до 6 април 2025 г. - ще бъде "широкообхватно изследване на миналото и настоящето", с акцент върху дизайнерите, които са помогнали за оформянето на ранната ѝ кариера, като Aзедин Алая (или "Papa", както го нарича Кембъл), Ив Сен Лоран и Джани Версаче, но също така и изследване на по-новите ѝ визии на подиума. Изложбата ще обхване общо 100 експоната, като в нея ще бъдат включени творби на Chanel, Dolce & Gabbana, Alexander McQueen, Jean Paul Gaultier, Virgil Abloh и др. Единствената рокля, за която Станфил потвърди, че ще се появи, е розовата рокля с пера и дантела на Пиерпаоло Пичоли от Valentino, създадена за супермодела, за да я носи на Met Gala през 2019 г.

Музеят работи в тясно сътрудничество със самата Наоми, за да бъде куратор на изложбата. "Тя определено има своя гледна точка и ние сме истински щастливци, че иска да я изрази", казва Станфил. "Мисля, че би било самонадеяно за всеки човек да разказва историята на друг човек, камо ли на една от най-плодовитите фигури в съвременната култура, така че много искаме да изведем на преден план нейната гледна точка и нейния глас." Темата за Наоми няма да бъде просто най-красивите дрехи, а по-скоро произведенията, които разказват "многопластова история за кариерата и живота, започнали в Лондон".

Предизвикателството не е непременно обемът на визиите, които трябва да се обхванат (въпреки че със сигурност има хиляди за избор), а неизбежният краен срок за финализиране на изложбата - Станфил и екипът на V&A могат да добавят точно "до деня преди изложбата", като се има предвид, че все още много търсеният модел вероятно ще дефилира в ревютата за есента на 2024 г. и кутюра преди това.Станфил е попитан дали витрината е посветена на живота на Наоми или на нейната кариера. Отговорът е и двете, казва той. "Никой няма да се изненада да разбере, че за нея историята на Азедин Алая е нещо повече от транзакционна, професионална, кариерна връзка, защото той беше като семейство за нея", обяснява той, засягайки по-затрогващите и лични аспекти на изложбата. "Така че ще има такива моменти, които са по-въздействащи и чувствителни за нея, и затова е важно да я оставим да води в някои от тези области." Покойният дизайнер, с когото Кембъл живее в Париж в началото на кариерата си на модел, се превръща в любима бащина фигура
 

Наред с отбелязването на личните ѝ взаимоотношения в бранша, изложбата ще подчертае и усилията ѝ за насърчаване на разнообразието и работата ѝ като филантроп. Сред конкретните моменти, на които ще бъде обърнато внимание, са присъединяването ѝ към Коалицията на чернокожите момичета през 1989 г. и кампанията за по-голямо разнообразие на модния подиум с Коалицията за многообразие. "Тя съобщи за ролята, която Нелсън Мандела е изиграл, за да я подтикне, показвайки ѝ начин да използва платформата си за набиране на средства и благотворителни дейности, и този елемент със сигурност ще бъде изтъкнат", казва Станфил.

 

Виж още