Джиджи Хадид закри Vogue World 2024 в Париж, облечена в Balmain

  • Сподели:
Джиджи Хадид закри Vogue World 2024 в Париж, облечена в Balmain

За задачата да създаде финална рокля, която да отговаря на великолепието на изпълненото с мода шоу, творческият директор Оливие Рустейн се обърна за вдъхновение към родната си страна. "Първото нещо, което ще забележите, е развяващата се синя пола. Исках цветът да напомня за синьото на френското знаме. Това електриково синьо също е част от къщата и нашето ДНК", разказва той пред Vogue. "Оттам нататък ще забележите драпираното златно бюстие.''

Приличащо на броня по своята конструкция, бюстието е вдъхновено от Марианхел дьо Франс, която е символ на силата от времето на Френската революция. Освен това златото олицетворява силата и, разбира се, непреходността. ''Златото е и това, което обгръща нашия невероятен Град на светлината."

Vogue World 2024 отдава почит на последните 100 години мода, в диалог с популярните френски спортове. Хадид премина по подиума за първи път в раздела за конна езда, облечена в Hermès. За последната си обиколка тя замени палтото си за кралска рокля. Това е особено важно съчетание. "Balmain беше едно от първите ревюта, на които Джиджи се разходи в Париж през 2014 или 2015 г.", казва Рустейн.

"Удивително е да видиш как се развива кариерата ѝ, да наблюдаваш нейната сила и отдаденост към модата. Джиджи очевидно е супермоделът на това поколение - което според мен е равносилно на това да бъдеш своеобразен спортист - но освен това Джиджи е новата икона на модния свят. А роклята, която уших, е за богиня."

Дизайнерът смята, че африканското му наследство е важна част от френската му националност. Да бъде лице на Франция във Vogue World е от голямо значение. "Чувствам се наистина доста важен заради смесицата от култури", казва той. "Аз съм от Бордо, Южна Франция, но съм осиновен, с произход от Етиопия и Сомалия. Роден съм и съм израснал във Франция, но имам и африкански корени и за мен е чест да покажа тази страна на френската култура."

За Рустейн тази визия е нещо повече от кулминация на миналия век: тя е поглед към бъдещето. "Чувствам се изключително горд, че мога да представя това с Vogue World: да покажа, че съм французин, но от ново поколение, за съвременния свят", казва той.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.

Виж още