Пиерпаоло Пичоли: ''Не всички истории имат начало и край''

  • Сподели:
Пиерпаоло Пичоли: ''Не всички истории имат начало и край''

Италианският дизайнер се присъедини към модна къща Valentino и стана единствен творчески директор през 2016 г.

В петък 56-годишният Пиерпаоло Пичоли обяви, че напуска модната марка след почти три десетилетия начело. Пичоли имаше ключова роля в преосмислянето на Valentino за епохата след оттеглянето на основателя на марката Валентино Гаравани. Носена от знаменитости като Франсис Макдорманд, Глен Клоуз и Флорънс Пю, работата му съчетаваше лекота и елегантност по неописуемо модерен начин.

Пичоли беше единственият творчески директор на Valentino от юли 2016 г., когато Мария Грация Чиури напусна, за да стане творчески директор на Dior. Двойката управляваше дизайнерската част на къщата от 2008 г., десетилетие след като се присъедини към базираната в Рим компания през 1999 г.

Ревютата на Пичоли често приличаха на потапяне в живописен свят на неочаквани палитри и великолепни линии, допълнени от шапки с щраусови пера, които трепереха като морски актинии от вятъра. Той организира кутюрни феерии на Испанските стълби в Рим и в замъка Шантили близо до Париж.

През последните осем години възпитаникът на Istituto Europeo di Design си проправя път като единствен вдъхновител на някои от визиите на най-добре облечените холивудски звезди, сред които Зендая, Ан Хатауей, Лейди Гага, Наоми Кембъл и др. Флорънс Пю, която стана посланик на Valentino през април 2023 г., лесно се превърна в една от звездните музи на Пичоли. Актрисата от "Опенхаймер" придружи дизайнера на Met Gala 2023, облечена в едно от творенията му - драматична бяла рокля, съчетана с падащ по пода колан от панделки и висока украса за глава от пера. 

Valentino все още не е обявил наследника на Пичоли, но според The Hollywood Reporter ще научим скоро заместника му. Компанията написа в изявление, споделено от The Hollywood Reporter: "От 2016 г. насам Пичоли, в ролята на творчески директор, оказа значително влияние върху пътя на мейзона със своята визия, отдаденост и новаторски дух, повлиявайки на решаваща глава в историята на компанията."

Самият Валентино Гаравани написа в Instagram: ''Благодаря ти, Пиерпаоло, преди всичко за приятелството, уважението и подкрепата. Ти си единственият дизайнер, когото познавам, който не се е опитал да изкриви кодовете на голяма марка, налагайки нови и мегаломанията на едно нелепо его. Когато се пенсионирах, казах, че искам да напусна партито, докато то все още е пълно с хора". Същото се случва сега и с теб, партито е пълно с хора и всички те аплодират.''

Обръщенията и заявленията на Пиерпаоло Пичоли винаги са ми звучели като дълбоко разказана лична история. Като любовно обяснение. Но не за сбогуване, а за продължение. И точно така си представям работата и наследството на един истински творчески директор. Още като видиш дрехата, кройката, цвета, модела, стила и вече знаеш - това е Valentino - и винаги ще бъде.

''Не всички истории имат начало и край. Някои живеят като вечно настояще, което свети с интензивна светлина, толкова силна, че не оставя сенки. Работя в тази компания от 25 години и от 25 години съществувам и живея заедно с хората, които са изплели нишките на тази красива история, която е моя и наша.
Всичко е съществувало и съществува благодарение на хората, които съм познавал, с които съм работил, с които съм споделял мечти и създавал красота, с които съм изграждал нещо, което принадлежи на всички и което остава неизменно и осезаемо.
Това наследство от любов, мечти, красота и човечност нося със себе си, днес и завинаги.
С него остават всички емоции, които съм изпитвал и продължавам да изпитвам и които носят имената на хората, които са се изкачвали заедно с мен по недостъпни и непознати пътеки, довели ни до красиви и вече познати гледки.
Останете с мен тези, които знаете кои сте, защото именно на вас пиша, на вас дължа това наследство от любов, което е неръждаемо и вечно.
В края на краищата това е красотата, това е животът, надеждата, възможността и благодарността, това е моят народ, моето сърце, това е любовта, която ви дава всички възможности на света, особено тези, които не бихте могли да си представите сами.
Благодаря на г-н Валентино и Джанкарло Джамети, които ми доставиха своите мечти.
Благодаря на всеки един човек, който направи това възможно по един или друг начин, за мен беше привилегия и чест да споделя с вас моето пътуване и мечти.
Стела беше на две години, когато дойде да види първото ми представление, скоро ще навърши 18 години и онази вечер ме попита: "Как се чувстваш?" "Млад и свободen" - отговорих.
Давам ти очите си, за да те видя такава, каквато те виждам аз.
Млада и свободна. И пълна с мечти. Винаги.
С любов, Пиерпаоло Пичоли.''