Сара Бъртън остави последната си нота в Alexander McQueen

  • Сподели:
Сара Бъртън остави последната си нота в Alexander McQueen

След 26 години работа в британската модна къща Alexander McQueen, от които 13 като творчески директор, Сара Бъртън представи последната си колекция за марката на Седмицата на модата в Париж. Сара Бъртън, свободният дух, който сублимира мъжете и жените, обяви, че се оттегля от поста си на артистичен директор. 

Бъртън се присъединява към модната къща през 1996 г. По онова време тя е стажантка, но бързо се дипломира в Central Saint Martins. През 2000 г. е назначена за ръководител на дизайна на дамските колекции, като работи в сътрудничество с основателя на модната къща Лий Маккуин. Става артистичен директор през 2010 г., след смъртта му, и оттогава работи за увековечаване на наследството на Alexander McQueen по целия свят, като запазва неговата идентичност и опит.

Нейната поява начело на къщата съвпада с еволюцията на модната индустрия. Този нов стремеж да се съобрази с ценностите на по-младото поколение и да бъде по-всеобхватен. Сара Бъртън обичаше да преминава границите на пола и да сублимира както мъжете, така и жените, систематично оспорвайки диктата на красотата.

"Много се гордея с всичко, което съм направила, и с невероятния си екип в Alexander McQueen. Те са моето семейство и това е моят дом през последните 26 години. Искам да благодаря на Франсоа-Анри Пино, че повярва в мен и ми даде тази невероятна възможност. Най-вече благодаря на Lee Alexander McQueen. Той ме научи на толкова много неща и за това съм му безкрайно благодарна. Очаквам с нетърпение бъдещето и следващата ми глава и винаги ще помня тези ценни моменти", каза тя.

Бъртън проведе последното си ревю в Carreau du Temple, където често устройваше импровизираното си студио по време на Седмицата на модата в Париж, и остави прощална бележка на всяка седалка.

"Тази колекция е вдъхновена от женската анатомия, кралица Елизабет I, кървавочервената роза и Магдалена Абаканович - трансгресивен и силно креативен художник, който отказва да направи компромис с визията си. Това ревю е посветено на паметта на Лий Александър Маккуин, чието желание винаги е било да даде възможност на жените, и на страстта, таланта и лоялността на моя екип.''

Съкращенията бяха хирургически
Поетично, колекцията послужи като продължение на ревюто от миналия сезон, предложение, което Сара Бъртън - по онова време - заяви, че се основава на произхода на къщата: наблюдавайки достойнствата на костюма от Savile Row, преди да го разкъса и обърне наопаки. През февруари го почувствах като съживено изражение: завръщане към красивия дух на Маккуин в годините на формирането му. Този път ефектът беше сърцераздирателен. Бъртън сряза костюма си, сякаш е кожа, като го разряза на парчета по ребрата, раменете и бюста. С трайната си препратка към Елизабет I и вкуса към мъченията на своето време разрезите на Бъртън бяха свирепи и жестоки, агресивни и мъчителни едновременно.

Мрежата съчетаваше анатомия и цветя
На фона на саундтрак от дигитални и естествени звуци, които е трудно да се опишат по друг начин, Бъртън продължи да изследва анатомичните си предпоставки в спиращи дъха плетива. Подобно на Леонардо да Винчи на пуловерите, тя абстрактно нарисува костите и червата на човешкото тяло чрез шевове и примки, превръщайки мекотата на преждата в най-пищните, порочни образувания. Можете да гледате тези шевове цял ден и все да откривате нови детайли. Анатомичните композиции, наподобяващи цветя, се отразяват в белите форми на полупрозрачен костюм, които след това се материализират в сребърни и перлени украшения по цялата повърхност и като орнаменти по костюми и рокли.

Рози, превърнати в кръв
Цветята са централен елемент от работата на Сара Бъртън в McQueen. За лебедовата си песен тя интерпретира розите - символ на дома Тюдор - в рокли, които са превърнати в триизмерни флорални форми, в щампи върху костюми и рокли и в наподобяващи венчелистчета пеплуми на лъскави кожени бюстиета. Във всички тези облекла кървавочервеният цвят на розата се превръща във фокусна точка. Акварелните щампи на Бъртън приличаха на пресни петна от кръв, деколтетата на бюстиетата бяха изрязани като капки кръв, а червените бродерии на къдрици по костюмите и палтата изглеждаха като кръв, която капе от дрехите. Това беше сърцераздирателно илюстративна мода.

Сара Бъртън взима пример от нея
След като дългогодишният вътрешен модел Наоми Кембъл закри ревюто, песента на Дейвид Бауи "Heroes" изпълни пространството в подготовка за последния поклон на Сара Бъртън. Тя се появи в скромната си униформа от дънки и риза, прегърна светила от бранша, които са били до нея още от ранните ѝ години в McQueen - като се започне от модните журналистки par excellence Сузана Франкел и Сара Моуър - преди да раздаде целувки към публиката, която скоро ще се върне, за да посрещне следващата ѝ глава.

Освен Valentino, модна къща Alexander McQueen заема също място в сърцето ми и съм абсолютен поддръжник на марката. 

Изгледайте ревюто в клипа по-долу.

Виж още