Тайните на акупунктурата и рефлексния масаж

  • Сподели:
Тайните на акупунктурата и рефлексния масаж

В днешно време акупунктурата и рефлексните масажи стават все по-разпространени методи за лечение на различни видове заболявания. 
При акупунктурата се начертават върху голото тяло на пациента определени линии, които са меридианите на тялото, по които всъщност протича жизнената енергия в човешкото тяло.

Основните меридиани в човешкото тяло са 12 на брой, като всеки един от тях има определен номер и значение на акупунктурни точки. Проекцията на различните органи в кръга на ириса на окото, както и зоните на Захарин – Хед по повърхността на тялото, могат да станат свръх чувствителни или болезнени, когато някой от вътрешните ни органи, с който е свързана тази точка, е болен. Съществува нервна връзка между вътрешните органи и симптомите, които изпитваме, както и изменения при ходилото и ушната мида, където всъщност се намират и най-ключовите точки, които могат да ни подскажат развитието на някакъв сериозен проблем. 

Акупунктурата (Иглотерапията) е лечение с помощта на игли или чрез затопляне на определени точки в човешкото тяло като тази вълшебна терапия има способността да успокоява и заличава болезнените симптоми. Това алтернативно лечение произлиза от китайската медицина и в ден днешен става все по-разпространен метод за облекчение на болката из целия свят. Специалисти в областта лекуват, както болки в гърба, така и всякакъв вид други неразположения, като например – мигрена, двигателни нарушения, мускулни крампи и дискова херния. Тази нетрадиционна медицина предлага различни лечебни практики, чрез които да потисне и да заличи болката в човешкото тяло. Иглотерапевтите поставят диагноза, след като се запознаят със симптомите и то не тези, които са свързани с вътрешните ни органи, а онези, които отключват болезнени спазми в ходилото и окото. Всъщност промяната на ириса на окото също показва някакъв вид проблеми в човешкото тяло.

Подобни проекти и връзки се изучават в медицината, но по съвсем различни причини. Например когато при обикновен лекар дойде пациент с оплаквания в горната част на рамото, той свързва директно тези симптоми с някакво заболяване на прешлените, като раменно нервно-сплетение, а когато същия този пациент сподели своя проблем с иглотерапевта, той ще може да направи пряка връзка между съществуващата болка в рамото и това, че тя е признак за заболяване на черния дроб. Всъщност тези вибрацинонни и енергийни точки в човешкото тяло съществуват и по тях специалисти в областта могат да открият сериозни заболявания, които всъщност остават невидими за съвременната медицина. 
Освен това с подходяща апаратура за измерване електрическата проводимост на кожата и електрокожното съпротивление, става ясно, че тези специални точки са разположени и по останалата част на кожата ни. Обикновено за да се открият местата на тези вълшебни точки е нужна подходяща апаратура, която да разкрие участъците. 

Рефлексни масажи 
Масажирането може да обхване краката, корема, гърдите и главата поотделно или едновременно като тук е важно да отбележим, че масажът винаги трябва да започва от края на ръцете и краката и да продължава в посока към вътрешността на тялото. Автомасажът и масажът започват с погалване на крайниците от края към тялото, което се прави с двете ръце едновременно. Лицевият масаж започва отново с поглаждане от средата на челото настрани, а около очите се правят полукръгови движения. Първата процедура при масажа е поглаждането, втората е разтриване, а третата намачкване. Профилактиката е от съществено значение и чрез нея бихме могли да хванем дадено заболяване още в начален стадий, независимо дали ще предпочетем иглотерапия, лечебни масажи или пък ще се доверим на все по-развитата вече медицина.