По какъв начин мъжете се борят със стреса

  • Сподели:
По какъв начин мъжете се борят със стреса

В голям процент от случаите мъжът избира малко по-различен вариант, чрез който да изгони вредните мисли от своето съзнание, като в единия случай той решава да се изключи напълно от реалността, а във втория да прибегне до алкохола или опиатите.
Всъщност и двата начина, които мъжете избират са свързани с временното бягство от проблема, но не и разрешаването му. Обикновено голям процент от мъжете са склонни, просто да променят обстановката или хората, с които са заобиколени, за да спрат да мислят за проблема, въпреки че той продължава да съществува. Те избират по-безболезнения начин, а именно да не се впускат в тревожните мисли, за да могат да съхранят психиката си. Повечето жени, от своя страна, директно започват да търсят някакви варианти, чрез които да се справят с проблема, въпреки нервното напрежение, което ги е разтърсило из основи.

Стресът под всякаква форма се отразява особено неблагоприятно, както върху психическото, така и върху физическото здраве при жените, докато мъжете избират ''изключването'', като начин да съхранят психиката си и да не изпаднат в депресивни дупки. Докато при жените всичко става някак по-бързо, но за сметка на това носещо емоционални кризи и стрес. При силния пол пък тревожността се завърта в омагьосан кръг, в който не спира да поражда нови страхове, но въпреки тях мъжете не са склонни да излязат от спокойната илюзия и да се изправят очи в очи с проблема. Когато един мъж стане прекалено чувствителен към нещата, които трябва да преживява, той започва да се върти в този омагьосан кръг, в който вярва, че проблемите ще отшумят без да се налага да се впуска в мрачната въртележка на реалността. 

Опитвайки се да предпазят психиката си мъжете често посягат към алкохола и опиатите с идеята да претъпят неприятните емоции или просто за момент да забравят за тях. Но всъщност този техен избор директно ги отвежда до един мрачен лабиринт, в който веднъж влезли, трудно после успяват да открият изхода и да видят светлината в тунела. Истината е, че потискайки стреса, мъжете всъщност му дават възможността, той да придобие много по-заплашителни размери и един ден да се изсипе върху тях с пълната си сила. Отчаянието, болката, самотата и страхът, че сме недоразбрани и недооценени от другите хора ни карат да се скрием от реалността и да си мислим, че всичко може да се поправи без да се налага нашата намеса, както и че проблемът просто ще излети от нас, но тази голяма заблуда често ни коства много изгубено време, нерви и емоционални дупки, в които попадаме и после не успяваме да излезем. Претъпявайки психическия стрес мъжете всъщност дават живот на душения хаос, който не спира да ги яде отвътре, а те не могат никога да разберат, защо се чувстват по този начин и това е причината, която ги кара отново да се скрият от света, да променят средата или пък да изпият няколко чаши, за да подтиснат обзелата ги тъга. 

Огромен процент от мъжете не осъзнават как скриването на проблема ги отвежда до мрачните улици на самотата и душевната агония, които на по-късен етап в живота им започват да контролират не само съзнанието им, но и всичките им себеусещания. Тук е моментът да отбележим колко е важно мъжете да могат да говорят за своите чувства и когато се чувстват напрегнати, просто да изхвърлят тези емоции от себе си, вместо да скриват или да ''замитат'' проблема под масата. Колкото повече бягат от реалността, толкова повече навлизат в света на тъмнината, който е изпълнен с угризения, въпросителни и безброй много неразрешени проблеми от миналото.