Тиковете - кога се появяват и как да ги успокоим

  • Сподели:
Тиковете - кога се появяват и как да ги успокоим

Обикновено тиковете навлизат в две групи, като едните ръководят пряко двигателната функция, а другите звуковата, като например тя е свързана с някакви странни звуци, които несъзнателно успяваме да произведем. Тиковете биват отключени почти в повечето от случаите от някакво нервно напрежение, стрес или пък просто са се породили от даден несъзнателен навик да извършваме някакво действие, например да поклащаме нервозно с крак,  да потреперваме с ръце, да изпукваме кокалчетата на пръстите си или пък да си изгризваме ноктите.

Когато започнем да повтаряме тези несъзнателни жестове безброй много пъти те с времето се превръщат в тикове, които в повечето случаи ни карат да изпитваме някаква сигурност, а околните пък да се чувстват леко неудобно, когато се намират в нашата компания. Някои от тиковете обаче се отключват на нервна почва и обикновено биват най-силни в моментите, когато сме изложени на силен стрес, тогава съзнателно или не попадаме отново в капана на неволните жестове, които от своя страна разкриват силна несигурност и безпокойство. Обикновено голям процент от тези неволни жестове и тикове са вследствие на нашето емоционално състояние. Те са плод на нашето усещане, мисли и емоции. Неволното съкращаване на мускулите на тялото поражда тези хаотични движения, които с времето се превръщат в нервни тикове.

Тиковете могат да бъдат и мимически, например могат да обхванат лицевата част и да изглеждат, като потрепване с клепачи, отхапване на устните, често примигване, свиване на веждите, сбръчкване на челото. Повечето специалисти в областта са на мнение, че колкото по-отрано се хванат тиковете и най-вече се разбере в кои моменти се пораждат, човек може много по-бързо да се отърве завинаги от тях. Но тук важното е да открием първо причината за тяхното появяване, както и тези наши реакции и състояния, които са способни да ги отключат, след което задължително трябва да поработим върху нашето психологическо и емоционално поведение, за да можем да успокоим тези нервни жестове. 

Тиковете всъщност са резки мускулни контракции, които обхващат тези мускули, до които вече е постъпила някаква мисловна заповед за изпълнение. По принцип повечето несъзнателни жестове имат неограничени повторения и са напълно лишени от смисъл. Единственото време, в което тиковете спират да се появяват е, когато тялото ни изпадне в пълен покой – сън. Специалисти са установили, че повечето хора развиват тиковете на лицето, а тези с мускулните потрепервания на крайниците са значително по-малко. 

Звуковите тикове могат да изглеждат като – пъшкане, неволно издаване на странни звуци, хъркане в будно състояние, изтласкване на слюнка, премляскване, почукване със зъбите и т.н. Обикновено повечето тикове не носят болезнени усещания и човек не осъзнава какво прави, когато те се появят. Когато разберем причината за появата на нашия тик ще можем и да открием решението как да се отървем веднъж завинаги от него, но първо трябва да се съсредоточим над това, кое всъщност провокира тези нервни мускулни вибрации в тялото ни и как можем да успокоим въпросното състояние.

Обикновено всичко се крие в начина, по който обработваме емоциите около нас, защото те са източник на стрес, тикове, нервно напрежение и избухливост. 
Затова на първо място, трябва да се концентрираме върху това да изчистим всичко, което ни дестабилизира и разрушава вътрешното ни равновесие, след което тикът ще изчезне от само себе си. Много важно е да поработим върху тиковете си преди те да са се превърнали в едни лоши навици, които пречат на нормалното ни развитие и съществуване.

Виж още