Какво разкриват устните за вашето здраве

  • Сподели:
Какво разкриват устните за вашето здраве

Устните разкриват много повече, отколкото предполагате. Понякога те буквално сигнализират за заболяванията на тялото. Приемете сухотата и лющенето като вик за помощ и молба за хидратация. Кожата на устните е изключително чувствителна и тънка и първа реагира на липсата на вода в организма, така че вместо отново да мажете устните си с балсам, изпийте чаша обикновена вода. Между другото, дехидратацията не е единствената причина за сухи устни. Вторият най-често срещан виновник е слюнката, която изсушава и изтегля влагата от кожата, така че спрете да облизвате устните си, ако имате този навик.

Сухотата може да показва и проблеми с лигавицата на хранопровода и стомаха, ерозии и гастрит. Устните често са едни от първите, които съобщават за проблеми с вътрешните органи. Най-често причината за образуването на пукнатини по краищата на устните са различни инфекции, причинени от бактерии, които се появяват в резултат на неправилна хигиена на устната кухина. Това важи особено за тези, които носят брекети или различни протези. Нетретирани правилно, те са отлична среда за развитие на вредни бактерии. Нашият съвет е да внимавате повече за хигиената си и да посетите дерматолог, който да избере правилното лечение.  

Ако някой ден в огледалото вместо красиви розови устни видите нещо крещящо ярко или твърде бледо, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите възможността да сте яли - бонбони, горски плодове или други плодове. Промените в цвета на устните могат да бъдат причинени както от проблеми с черния дроб, така и от различни алергични реакции. Цветът на устните също се променя поради прекомерното пушене.

Лекото подуване на устните сутрин може да означава, че тялото ви е предразположено към натрупване на излишни течности. В други случаи подутите устни показват алергична реакция. И в двата случая е по-добре да посетите лекар. Освен това във втората ситуация лекарският преглед трябва да стане възможно най-скоро.

Неестествената бледност на устните може да възникне по две причини - заболяване и липса на слънце. Ако се чувствате отлично и не забелязвате нищо подозрително, просто се опитайте да прекарате малко повече време навън. Но все пак е по-добре да се консултирате с лекар, най-често бледите устни сигнализират за проблеми със стомашно-чревния тракт, анемия или чернодробно заболяване.

Пукнатини в ъглите на устните показват липса на витамин В2 и отслабена имунна система. Променете диетата си и обърнете повече внимание на здравето. Хранете се здравословно, яжте повече зеленчуци и плодове и няма да навреди да започнете да приемате мултивитамини.

Повишена чувствителност, зачервяване и дразнене по краищата на устните могат да бъдат причинени от алергии, включително към хигиенни продукти, като вода за уста или паста за зъби. Традиционно такива алергии са придружени и от зачервяване на венците.

Автор: Екатерина Еремеева