Изключителните ползи за здравето ни от консумацията на червена боровинка

  • Сподели:
Изключителните ползи за здравето ни от консумацията на червена боровинка

Червената боровинка се среща предимно по високите места като планините и расте върху малко храстче. Съществуват три вида боровинки – черна, синя и червена. Обикновено плодовете са дребни и овални в наситени цветове. Вкусът им е сладко-кисел, носещ приятен, запомнящ се аромат. На състав червената боровинка е изключително богата от към белтъци, глюкоза, фруктоза, органични киселини, полезни вещества, витамини  - С, В1, В2, калций, фосфор и магнезий. 

Боровинката може да се консумира както в пресен вид, така и под формата на сокове, чайове, компоти, сиропи и в сладкиши. Този вълшебен плод е изключително полезен за ендокринната система и при болести, при които се наблюдава липса на полезни витамини и минерали. 
Червената боровинка е полезна при редица заболявания като – проблеми с костите, стомашно чревни проблеми, анемия за повишаване на имунната система, за понижаване на кръвното налягане, при жлъчни и бъбречни заболявания. 

Освен плодовете на червената боровинка и листата са сериозен източник на полезни вещества. Тръпчивия вкус на този великолепен плод се дължи на високото съдържание на органични киселини и дъбилни вещества, а чрез фруктозата се усеща един сладък завършек, който прави боровинката изключително приятна на вкус. Безброй много са полезните съставки при червената боровинка, които помагат да се преборим с редица заболявания.
Една от най-вълшебните отвари, които бихме могли да си приготвим в домашни условия ще ни гарантира един силен имунитет и защита срещу сезонните вируси. 

Смесете 2 ч л сушени листа, заедно с шепа от плода на червената боровинка в литър и половина вряща вода. Оставете плода и листата да пуснат своите вълшебни съставки за около 15 минути, след което прецедете отварата и приемайте по 100 мл ежедневно рано сутрин преди хранене.