Всички минуси на съвременните диети, за които никой не иска да говори

  • Сподели:
Всички минуси на съвременните диети, за които никой не иска да говори

Отчаянието е една от първите причини, поради които хората прибягват до строги диети, само и само да свалят няколко килограма и да започнат да харесват образа си в огледалото. Много хора живеят именно с подобни фанатични мисли, преследващи идеята за слабо тяло и изпитващи на гърба си всички нови и модерни диети, като в крайна сметка достигат до два варианта, единият е този, в който свалят рязко килограми, а после ги възвръщат, но с още 20 кг отгоре или пък достигат до момент, в който са преминали тънката граница на нормалното и са увредили до неузнаваемост своето тяло и най-вече психика. Повечето познати диети обещават бързи и светкавични резултати с положени минимални физически усилия, но никой не ни казва за последиците от диетите и този шок, който понася организмът ни. 

Лечебните диети препоръчани ни от специалисти, всъщност имат за цел да коригират различни нива на хранителните добавки в организма, като чрез тях човек може да подобри състоянието си при редица болести, като например – диабет, сърдечно съдови заболявания и наднормено тегло. Но тук е важно да отбележим, че те трябва да се спазват само под строгата препоръка на лекарите, диетолозите и специалистите в тази област. Всички модерни и съвременни диети обаче имат за цел да ни заблудят, като ни накарат да повярваме, че можем да стопим рязко излишните килограми без този ударен хранителен шок да повлияе сериозно на здравето ни.

Затова тези диети са просто ''хвърляне на прах в очите'' за отчаяните хора, които не виждат никакъв избор и смятат, че могат да постигнат видими резултати без да полагат никакви физически усилия, което в действителност няма как да се случи, а дори и да свалим няколко килограма, те с гръм и трясък ще се възвърнат към нас в рамките на няколко месеца заради йо-йо ефекта. 
Един американски професор преди години беше казал, че новите и модерни диети са онези измамни вярвания, които обещават на човек ''нещо за нищо''. Спекулативните диетични рецепти всъщност правят лоша услуга на всички, които наистина имат нужда да отслабнат, тъй като ги програмират да свалят няколко килограма, но на цената на качени нови и то много повече от предишните.

Според направени множество изследвания на хора, които са се били подложили на продължителни диети учените са установили, че когато тези хора започнат да пълнеят отново, те натрупват мастни плаки в артериите и то с ускорено темпо, като увеличават бързо размера и броя на мастните клетки в тялото си и по този начин те стават все по-пълни и с наднормено тегло. 
Хранителният режим, който не е ограничен във времето се спазва години наред и включва здравословни храни, плодове, витамини и зеленчуци е изключително полезен за човешкия организъм, но не и диетичните мании, в които човек смята, че може за 5 или 10 дни да свали 10 килограма без след това да има никакви последствия за тялото му. В правилния хранителен режим не съществува гладуване, нито пък спиране след седмица или две, той е за цял живот и е най-оптималният начин човек да изглежда добре, да се чувства отлично и да поддържа нормални килограми. 

Как действа диетата върху мозъка и тялото ни
Когато тялото ни започне да се адаптира към освобождаването на вода и гликоген, тогава то ще започне да губи мазнини, но за сметка на това и мускули. Всъщност тялото на един човек, който има проблеми с излишните килограми, е по-склонно да губи бързо мускулна маса, отколкото тялото на човек, който изглежда в добра физическа форма. При диетите се поставя на заден план физическата активност, която всъщност е ключов фактор за постигането на желаните ефекти и нормализиране на теглото. Почти в нито една диета не присъства физическа програма, която да включим към хранителния си режим и чрез която да подобрим и задържим действието на диетата. 

Още един минус при спазването на продължителни диети е, че те постепенно започват да забавят реакциите ни, тъй като тялото ни иска да компенсира липсите на храна. Повечето хора, които поддържат някаква диета не осъзнават, че стават все по-малко физически активни, тъй като те спят по-дълго, изкачват се по стълбите по-рядко и прекарват значително по-дълго време седнали, замислени и стоят неактивно разконцентрирани, загубили жизнените си сили. 

Още минуси на неправилните модерни диети
Неправилно подбраните диети, които включват - продължителен глад, липса на физическа активност и недостиг на полезни хранителни вещества, отключват повечето хранителни поведенчески разстройства като – булимия, анорексия, невроза, хранителни смущения и психологически проблеми. Всички тези заболявания са свързани с ограничаването на калории и самоунищожителното подлагане на тежки диети примесени с гладуване, повръщане и пораждането на всякакъв вид панически страхове, най-вече свързани с килограмите ни.