Агресия и нахалство – как да се справите с подобни хора

  • Сподели:
Агресия и нахалство – как да се справите с подобни хора

Понякога са нужни само две думи, но изречени в точния момент, които много повече биха наранили един човек, отколкото физическата разправа и ненужното натрупване на гняв. Все по-често ни се случва да попадаме на подобни индивиди, които се опитват да си проправят път в живота, опирайки се на своето нахалство, надменност и безочие.

Днес ще поговорим за това какъв е единственият изход от подобна ситуация и как вместо излишно да се натоварвате психически, можете директно да обезвредите своя агресивен събеседник в няколко прости стъпки.

Бърза защитна реакция
Тук защитата е много важна, защото веднъж позволите ли на някой да ви стъпи на главата, оттук нататък, трудно бихте могли да се справите с този човек. Обикновено агресивните и нахални хора атакуват тези, които са сигурни че няма да им отвърнат, а именно по-слабите и беззащитните. Затова е важно, още в самото начало на конфликта, когато усетите на къде отиват нещата да заемете светкавична защитна позиция. 

Никога не свиквайте с обидите и агресията
Щом човекът срещу вас е започнал да заема отбранителна позиция и чрез агресия се стреми да смачка самочувствието ви, обикновено с обидни думи насочени към вашия външен вид или пък интелигентност, е време да заемете някаква позиция и гласно да му обявите война. Когато човек мълчи директно става жертва на подобен тип хора, които смятат, че светът се върти около тях.

Никога, ама никога не свиквайте с това, някой да ви обижда, независимо по какъв повод и вместо да се криете, обяснете на този човек, че неговото поведение е напълно неприемливо и че начинът, по който ви говори е неуместен и обиден за вас. Ако е нужно атакувайте, но никога не забравяйте, че думите са в пъти по-силни от действията и могат да наранят до основи един човек, затова ако се чувствате притиснати от подобни екземпляри, директно стреляйте, но с оръжието на точно изказаната навреме мисъл.

Бърз психоанализ
Обикновено хората не обичат никак техният събеседник да им прави обширен психоанализ, това по-скоро ги кара да се чувстват душевно разголени и некомфортно, но в момент, в който усещаме, че човекът срещу нас иска да ни нарани емоционално, защото избива някакъв вид комплекси, е добре да изпробваме този стар, но успешен вариант, който ще ни гарантира победа в тази битка.

Започнете гласно да анализирате, какво е успяло да подтикне този човек към дадените действия, защо всъщност ви е толкова гневен или пък защо ви кара да се чувствате некомфортно. Обикновено причините при подобно поведение се крият в минали събития, носещи послание, които са рефлектирали върху този човек и са успели да отключат негативни мисли в съзнанието му. В някои други случаи подобно поведение е израз на невъзпитание, високомерие или грубиянски характер, отключен предимно от семеен тип модел, който този човек е попил във времето.

Колкото повече анализирате неговото поведение и пробвате, чрез проба-грешка, толкова по-вероятно е да го изнервите още повече, но истината е, че и това е един от начините той да разбере, че срещу себе си има достоен силен претендент, който не би се оставил да го мачкат и обработват психически.

Поискайте конкретни факти
Поискайте му конкретни факти свързани с това, което изрича и доводи, с които да защити позицията си и му обяснете, че изливането на голи фрази е абсолютно безсмислено, щом не успява да защити думите си, означава че самият той не знае какво точно се случва около него. В някои случаи можем да станем жертва на агресивни и нахални хора, целящи да объркат мислите ни и да ни накарат да се чувстваме зле, но има случаи, в които понякога ние самите със своето поведение сме успели да предизвикаме подобни реакции.

И дори по-малко на брой във втория тип случай е добре да разберем, дали в действителност нямаме някаква вина за това, което ни се случва и дали ние по някакъв начин не сме причинили някаква болка на човека срещу нас и ако е така, е по-добре, вместо да заемаме отбранителна позиция, просто трябва да се извиним навреме. Но ако случаят не е такъв, никога не трябва да отстъпваме и да правим крачка назад.

Позитивно настроение
Това е още един начин, чрез който да игнорирате неприятния човек и да му покажете, че сте над тези неща. Доброто настроение е най-силното оръжие срещу негативни и дразнещи личности, които не усещат кога трябва да спрат и просто да замълчат. Смейте се и не показвайте, че обидните реплики са успели да достигнат до вас, по този начин ще покажете на човека срещу себе си, че притежавате неразрушима психика и той няма как да се докосне до вас.

Хладно безразличие
По този начин ще покажете, че това което ви казва, изобщо не ви интересува. Оставете го да си говори сам и да разбере в действителност, колко глупаво е всичко това. Безразличието е начин да не се цапаме с емоционалните товари на другите и единствено то, плюс позитивното настроение, са методите, чрез които можем да съхраним нервите си здрави и никога да не се съмняваме в силните си качества.