Апаме Шьонауер, която спечели конкурса Мис Германия 2024 г.

  • Сподели:
Апаме Шьонауер, която спечели конкурса Мис Германия 2024 г.

Победата на Апаме на фона на тази еволюция подчертава нейните забележителни качества и визионерски възгледи, готови да вдъхновят и да отразят променящите се парадигми в конкурсите за красота и решаващото значение на приемането на разнообразието.

Пътуването на Апаме до короната не е обикновено. Победата ѝ в Europa Park, в която тя надделя срещу осем други участници в състезание с около 15 000 кандидатки, е доказателство за нейната подкрепа и лидерство. Фокусирайки се върху подкрепата на млади жени с мигрантски произход, Апаме има за цел да използва титлата си, за да се застъпи за жените в неравностойно положение и потиснатите жени, особено тези от Иран. Нейната отдаденост на правата на жените и овластяването им чрез платформата на ''Shirzan Lion Woman'' е показателна за промяната на приоритетите на конкурса към приноса на участничките, надхвърлящ обикновената естетика. Липсата на възрастова граница през този сезон, която позволява на 39-годишната Апаме да участва, допълнително подчертава развиващата се всеобхватност на конкурса.

Майка и работещ архитект, Шьонауер казва, че се вълнува от правата на жените и помага на мигрантите да се приспособят към живота в Германия. Самата Апаме също е мигрант - родена в Иран, тя имигрира в Германия със семейството си, когато е на шест години. Шьонауер споделя, че първите години от живота в чуждата страна са били тежки - трудно се е вписвала в училище и е загубила представа за това коя е като личност.
Нейната организация ''Shirzan'' (което означава "лъвица") помага на потиснати жени, като ги насърчава да "споделят своите истории и опит, да се вдъхновяват и подкрепят взаимно, за да могат да реализират пълния си потенциал".

Победата на Шьонауер е важна стъпка в по-приобщаващата посока, която конкурсът "Мис Германия" пое от 2019 г. насам, отказвайки се от физическата красота и конкурсите по бикини, преминавайки към по-сложно определение за красота, което се фокусира върху личността и действията на участничките.

Тазгодишните финалистки не приличаха на нито една от победителките, които страната е виждала досега - една жена живее с донорско сърце от две години и половина. Друга страда от рядко автоимунно заболяване и използва инвалидна количка. Тази година беше премахнато и предишното възрастово ограничение за конкурса, като най-възрастната финалистка беше на 42 години.

Тази победа не е само личен триумф за Апаме, но и символ на прогресивна промяна, символизираща промяна в обществените норми и разширяване на възприятията за красота, приобщаване и представителство в световен мащаб.

Виж още