Базова стратегия за решаване на всичките ни проблеми – част 2

  • Сподели:
Базова стратегия за решаване на всичките ни проблеми – част 2

В основата на всяка трудна ситуация се крие някакво важно следствие и разбира се, изминалите причини, които са довели до този кризисен момент. Обикновено човек не се вглежда в малките детайли, в които се крие отговорът на всеки проблем. Съществуват няколко основни механизма, които биха ни насочили към бързото разрешаване и на най-тежките дилеми в живота ни. Разберете кои са те сега.

Жизнен опит и адекватна реакция
Адекватната реакция и жизнения опит ще ни посъветват първо да помислим, после да действаме и това е основното правило, което никога не трябва да забравяме, когато се сблъскаме с някаква трудна ситуация. Най-добре за нас ще бъде, ако пет или десет пъти премерим и анализираме случващото се, след което ''режем'' или иначе казано, взимаме някакво съдбоносно решение. Ако постъпим по обратния начин и първо действаме, а после обмисляме своите постъпки, съществува голяма вероятност да прескачаме единствено от грешка в грешка, без да можем да излезем от проблема.

Здрави нерви и философско възприемане на живота
Ето това е ключът към спокойния живот, лишен от стрес и излишни главоблъсканици. Колкото по-рано човек разбере тази важна стратегия, толкова по-бързо ще успее да намери най-продуктивния начин, чрез който може да се справи с абсолютно всяка трудна ситуация в живота си. Колкото по-стресирани сме, толкова по-способни сме да действаме под влиянието на емоциите, които са ни завладели в този момент и така свежата бистра мисъл няма достъп до нашето съзнание. Крайният резултат, разбира се, ни довежда до още по-голямо объркване.

Затова трябва да запазим самообладание и в най-кризисните моменти и да помислим по-философски над нещата, като например – днес не сме успели да получим повишение или сме направили грешка в работата си - в този момент трябва просто да си кажем: ''Вселената си знае работата и ще ни изпрати онова, което заслужаваме в най-правилния за това момент, нито по-рано, нито по-късно!''

Не е нужно да се натоварваме с излишни притеснения и да си блъскаме главата по въпроси, над които нямаме никакво влияние. Добре обмислените решения вървят ръка за ръка с философското възприемане за живота, както и положителната насоченост, която ни позволява по-лесно да преживеем случващото се около нас и дори да не можем в конкретния случай да променим събитията, поне можем да запазим спокойствие и да преминем по-силни напред към бъдещето!

Навици за справяне с проблема
Искате да излезете бързо от трудната ситуация? Е, за да се случи това, трябва да имате предварително изградени навици, които ще ви съпътстват при възникването на даден проблем. Навиците могат да бъдат свързани първо с анализ и размишление върху видовете решения, които биха могли да ви изкарат от тежката ситуация, второ – взимане на конкретни решения, които ще ви помогнат да елиминирате проблема и трето – мъдра поука, която ще ви помогне по-лесно да продължите напред и да не зацикляте на минали неприятни събития от живота си.

Когато вече сме изградили правилните психологически навици за справяне с проблемите, ние няма да се чувстваме неадекватно. Тогава, когато от нас се очаква да вземем дадено решение или да се борим с някаква трудност, ние просто ще следваме стъпките в своето съзнание, които ще ни гарантират сигурен и безопасен изход от всеки проблем.

Всеки човек по света има лично изразен начин, по който се справя в кризисни моменти, част от хората изолират проблема, други се отдават на вътрешните си конфликти и противоречия, като изкарват на преден план обзелата ги ярост и третият тип от хората се вслушват в интуицията си, която им подсказва, че с правилната стратегия, запазване на самообладание и психологическо превъзходство над проблема, могат да преодолеят всичко, през което съдбата иска да преминат. Въпреки това, ще се чувстват изключително балансирани, хармонични и защитени, защото вече знаят, как бързо да се справят със своите житейски ребуси.

Виж още