Как чрез игрите можем да се научим на креативност, социализация и добри взаимоотношения

  • Сподели:
Как чрез игрите можем да се научим на креативност, социализация и добри взаимоотношения

Понякога, потънали в безкрайните ангажименти, ние не можем дори и мисловно да превъртим лентата назад и да се върнем в онези спокойни и невинни години, в които нашето внимание е било обладано от желанието ни да се впуснем в поредната игра.
Игрите всъщност притежават способността да подобряват мозъчната функция най-вече тези стимулиращи мисловната дейност и развиващи фините двигателни умения, като например – шах, табла, подреждане на пъзели и решаване на кръстословици.
Интересен факт е, че малките деца учат и запаметяват много по-добре важна информация тогава, когато играят. Това е един много прост принцип, който важи с пълна сила и при възрастните. Човек може да попие много повече знания и да тренира ума си тогава, когато се намира далеч от стресовата среда и е в спокойно за игра настроение.

Още един известен факт е, че играта може да стимулира нашето въображение, като всъщност ни помага по-бързо и лесно да се адаптираме и да открием  решението на своите проблеми. Забавленията и смехът могат да насърчат различни чувства в нас, като – доверие, емпатия, състрадание и желание за интимност с другите хора. Когато сме спокойни и положителни ние по-лесно успяваме да се отпуснем в стресовите ситуации и да разчупим леда при срещата си с непознати хора. Но за да се случи всичко това, трябва отново да откраднем онова старо и забравено желание за игра и да не приемаме живота си чак толкова насериозно. Чрез игрите успяваме да разпуснем поетото напрежение и да се отърсим от натрупалия се стрес, като се чувстваме много по-енергични, млади и щастливи. За да поддържаме свежи и вълнуващи взаимоотношения, просто трябва да се впуснем в играта, която носи радост, устойчивост и бързо лекува споровете, разногласията и обидите. Когато отделяме повече време за игра със своите деца, партньор и семейство, ще можем да развием едно от най-важните чувства, а именно това на доверие към другите. Усещането за безопасност може също да бъде предадено от дадени игри насочени към това всеки участник да помогне по някакъв начин на този, който стои до него. 

Специалисти споделят, че играта може да ни помогне в развитието и научаването на различни социалните умения.
Играта учи на сътрудничество, търпение, креативност, спортсменство и е мощен катализатор за положителна социализация. Децата също чрез игрите се научават как правилно да си сътрудничат със своите връстници, как да се социализират и най-важното е как да се справят със своите емоции. Като възрастни ние можем да продължим да използваме играта за да разрушим невидимите бариери и да подобрим отношенията си с другите хора. 

Виж още