Как да подобрим комуникацията и отношенията с най-близките си хора

  • Сподели:
Как да подобрим комуникацията и отношенията с най-близките си хора

Семейството е онази здрава връзка, без която човек трудно би оцелял в този свят. Най-близките ни хора са тези стълбове, на които се опираме в трудните моменти и които са една невидима сила, помагаща ни да преодолеем най-тежките дилеми в живота ни. Не винаги обаче общуването с тях върви по мед и масло, и между хубавите красиви мигове с тях се наместват и такива, в които напрежението и конфликта започват да изместват добрия диалог. Тези разриви обикновено са плод на някакви емоционални дилеми, както и на различни гледни точки, но независимо от какво са породени, човек трябва да открие най-добрия начин, чрез който да може отново да възвърне баланса и хармонията в семейството си. 

Независимо дали сме свързани с тези хора, чрез брак или по кръвна линия, семейството е тази неразделна част от нас, без която не бихме могли да бъдем същите и да се движим смело напред, ако зад нас нямаше никой. Много често обаче взаимоотношенията с близките ни претърпяват различни катаклизми и навлизат в задънени улици, от които е трудно отново да намерим изхода и да продължим напред, без да се вкопчваме в изречените думи и да попиваме неприятните емоции. Ако искаме да поддържаме здрави и силни отношения с близките си хора, трябва задължително да се научим да поддържаме правилна комуникация с тях. Понякога кавгите, споровете и разногласията достигат изключително високи върхове, дори и самите ние не осъзнаваме, как сме успели да достигнем до там и какво е провокирало този неприятен развой на събитията. Но истината е, че винаги можем да подобрим общуването си с близките, стига истински да го желаем. Семейството всъщност е съвкупност от хора, които би трябвало да ни познават много добре, както и да разбират нашите реакции, въпреки че много често след конфликт започваме да ги чувстваме по-скоро като противници, отколкото като наши сътрудници и скъпи хора. Нашите най-красиви и емоционални спомени се зараждат именно в семейството и то е тази движеща сила, която ни помага да преминаваме през живота, грабейки неговите уроци и търсейки собственото си щастие. Но за да бъдем напълно удовлетворени от нещата, които преживяваме, трябва да бъдем в добри отношения с любимите си хора, защото в противен случай няма да спираме да усещаме дълбока празнина в душата ни. 

Предаване на чувствата
За да подобрите отношенията си с близките, първо трябва да си помислите, какви емоции и чувства им предавате, когато общувате с тях. Дали вие самите не сте в основата на повечето спорове или пък те по-скоро са безпочвени. Обикновено повечето хора реагират негативно тогава, когато човекът срещу тях им предава подобен тип чувства, затова трябва много да внимаваме в каква посока насочваме мислите на своите близки. За да можем да вникнем в чуждите чувства и да предадем своите, задължително трябва да се научим да изслушваме хората около себе си, защото само така ще можем да вникнем на едно по-дълбоко ниво в казаното от тях и да бъдем напълно съпричастни към случващото се в живота им. Изслушването трябва да бъде споделен процес от всички страни, затова например можем да си изберем вечер от седмицата за ''споделяне'', в която да си подаваме една млака топка и когато човек я държи в ръцете си да сподели без да бъде прекъсван, своите мисли с останалите членове на семейството. Балансът и хармонията идват тогава, когато разбираме чувствата на другите и сме едно цяло с техните емоции, тогава, когато се постараем да влезем в техните обувки, дори и само за миг. Колкото повече се отваряме пред своето семейство емоционално, толкова по-силна близост ще възникне помежду ни и тази връзка ще продължи занапред във времето. Предаването на енергия не трябва да се случва само в неприятните ситуации от живота ни, които искаме да разкрием пред другите, а и в тези, в които можем да споделим своето щастие и благополучие със семейството си.

Не позволявайте да бъдете манипулирани
Изключително лесно е човек да бъде манипулиран от чуждите емоции и да попива адресираните негативни чувства, затова ако искате да се отърсите от неприятните моменти, просто не позволявайте на никой, особено член от вашето семейство, да си играе с психиката ви и да ви манипулира. Колкото и да държите на своите близки, е важно да поставите една тънка граница и да им покажете, че вие също изпитвате чувства, с които те нямат никакво право да си играят.

Навременно извинение и вникване в чувствата на другите
Никой в този живот не е съвършен, затова не отлагайте думите – ''извинявай'', ''съжалявам'', ''сбърках'' и ''прости ми'' за по-късен етап, тъй като може никога повече да не ви се отвори подходяща възможност да го направите. Щастливият човек не се страхува да признае грешките си и да се отърве от негативните емоции, които е натрупал. Той знае колко важно е да поиска прошка от близките си за да може да продължи напред още по-силен. Извинението показва, че можете да простите, както на себе си, така и на човека срещу вас, без да съхранявате негативни емоции в себе си и да подхранвате ненужно егото си. Постарайте се да разберете какви са уникалните нужди на всеки човек от вашето семейство, след което им демонстрирайте своята подкрепа и изслушване, тогава, когато те изпитват някаква нужда да се разкрият пред някого. Опитайте се да бъдете близки с тях, да споделяте повече и да търсите контакт, независимо от това, дали живеете заедно със своето семейство или то се намира на хиляди километри от вас. Разстоянието не е оправдание за това, че не можем да демонстрирате любовта си към скъпите хора, напротив то е, още едно предизвикателство, което ни помага да разберем колко силна и здрава връзка имаме с близките си.

Изразявате щедро любовта си
Успокойте любимите си хора, когато те се нуждаят от това, говорете с тях и не се страхувайте да покажете своята емоционална подкрепа, особено към най-малките членове на семейството, които наистина имат нужда от това. И не на последно място - спрете да обвинявате близките си за своите грешки. Семейството е една силна система от взаимозависими индивиди, но хората в него определено не ръководят вашето съзнание, действия и емоции. Затова вземете живота си в ръце и изразете своята смиреност, подкрепа и любов към най-любимите си хора.

Виж още