Как да се преборим със социалната тревожност и интровертността

  • Сподели:
Как да се преборим със социалната тревожност и интровертността

Може би си мечтаете да създавате стойностни и интересни приятелства, които да ви свързват с другите хора за цял живот, но не сте от хората, които предприемат първата крачка към запознанството. За да можете да се отпуснете и да промените своята интровертност са ви нужни няколко прости правила, които да следвате, за да избегнете проблемите в общуването и да завържете силни и здрави връзки.

Всъщност ние самите не можем да осъзнаем, че и другите хора изпитват подобни чувства като нашите на срамежливост, неловкост и нервност, когато им се налага да се запознават с нови хора. Обикновено нашата социална тревожност ни кара да смятаме, че останалите хора са много по-отворени екстроверти от нас и не се притесняват да демонстрират самочувствието си. Но това са само наши заблуждения, които нямат нищо общо с реалността, всъщност ние трябва да разберем, че някои хора могат много по-добре да прикриват своите притеснения и тревожност, докато при други, това състояние бива изключително видимо за околните. Хората са много по-толерантни, отколкото си мислите. В съзнанието ви самата идея да направите или кажете нещо неудобно публично е ужасяваща, защото сте сигурни, че всички ще ви съдят. Но в действителност е малко вероятно хората да го направят. Всеки е грешал в даден момент, така че повечето просто ще го игнорират и ще продължат напред.

Изграждане на социални умения стъпка по стъпка
Подобряването на социалните умения изисква практика. Точно както не бихте очаквали да станете добри с китарата без известно усилие, не очаквайте да се почувствате добре социално, без да отделите време. Всъщност вие можете да започнете с малки стъпки, за да бъдете по-уверени и социални, след което не се отказвайте, а продължавайте да надграждате върху тези успехи.

Полезни съвети да преборим срамежливостта си 
Усмихнете се на някой непознат, с когото се разминавате на улицата.
Направете комплимент на някого без значение дали ви е близък или го познавате бегло.
Задайте на някого случаен въпрос (в ресторант, например: ''Били ли сте тук преди? Хареса ли ви пържолата?'')
Започнете разговор с приятелски настроен касиер, рецепционист, сервитьор или продавач.

Как да се изправите пред най-големите си социални страхове
Когато става въпрос за нещата, които наистина ви плашат, вие със сигурност искате да се изправите пред страховете си постепенно като започнете с по-леко стресиращи ситуации и постепенно надграждате с по-провокиращи тревожност във вас сценарии. Това е и най-правилната тактика, която ще ви помогне да се придвижвате напред, докато преодолявате голям процент от страхове си. Тук разковничето се крие в начина, по който преминавате на следващите стъпки и страхове, които трябва да овладеете и то се състои в това да не прескачате тези ситуации, които ви плашат, а директно да се хвърлите в тях и да преодолеете всичките си притеснения. Ако разговорите с нови хора на партита ви правят изключително тревожни, например, ето и няколко полезни тактики, които може да използвате:

Отидете на парти и се усмихнете на няколко души.
Отидете на парти и задайте обикновен въпрос (напр. ''Знаете ли колко е часът?''). След като отговорят, учтиво им благодарете, а след това се извинете. Ключът е да направите общуването кратко и приятно.
Помолете приятел да ви запознае с някого на партито и започнете кратък разговор.
Изберете някой на партито, който изглежда приятелски настроен и достъпен, след което се представете. 
Идентифицирайте група от хора на партито и се приближете до тях. Не е нужно да правите голяма крачка и велико изказване, просто се присъединете към компанията и слушайте разговора. Направете коментар или два, ако желаете, но не се натоварвайте твърде много.

Успех!