Намеса в щастието ви: 7 причини, поради които не изпитвате радост

  • Сподели:
Намеса в щастието ви: 7 причини, поради които не изпитвате радост

В живота на хората има възходи и падения – те са стимулът за развитие. Но отношението на всеки към едни и същи ситуации е различно. За някои ''чашата винаги е наполовина пълна, а за други е празна''. Но когато в живота настъпи лош момент, хората, независимо от техния психологически тип, искат да изпитат щастие и удовлетворение. Това обаче не винаги се случва. И така, какво ви пречи да се наслаждавате на живота? Нека видим.

Очаквания и идеализация
До каква степен житейските ви планове са напълно реализирани? Отговорете си сами на този въпрос. Хората често имат големи очаквания и когато реалността не отговаря на техните идеали, те се чувстват разочаровани. Дори всичко да върви по план. Това важи особено за перфекционистите, които поставят летвата твърде високо за себе си. Те не могат да изпитат пълната радост от успехите си, мислейки, че могат да се справят по-добре. Когато в живота възникнат трудности, стремежът изглежда помага за преодоляването им. И когато всичко е наред, човек би живял и се радвал, но хората, които се стремят да идеализират съществуването си, започват да се преодоляват от вътрешни противоречия.
Мнозина са съсредоточени върху битката: независимо от обстоятелствата или отражението им в огледалото. Ако сте недоволни от себе си в моменти на успех, тогава може би не живеете живота си, а преследвате идеалите на други хора. Не всеки има способността да промени света глобално - това могат да направят само силни личности, лидери със силен характер и постигащи целите си на всяка цена. Ако не сте от тях, приемете себе си и реалността такива, каквито са.

Недоволство от себе си
Постоянното сравнение с другите може да доведе до чувство на неудовлетвореност и неадекватност. Понякога това послание идва от детството, когато родителите казват на децата си: ''Виж колко много е постигнал Х, а ти не правиш достатъчно''. Следователно, вече като възрастен, човек започва да сравнява постиженията си с успехите на други хора и изпитва завист към тях. Това може да доведе до чувството да не се наслаждавате на собствените си победи, защото изглеждат по-малко значими. Вместо това се съсредоточете върху своите триумфи и напредък и изпитайте радост от собствените си уникални качества. Във всяка ситуация направете избор в съответствие с вашите ценности, а не с тези на вашата среда. Важно е да намерите баланс и да се научите да цените процеса на развитие, а не само крайната цел. 

Негативно мислене
Песимистите са склонни да се фокусират върху негативните аспекти на живота, като същевременно пренебрегват положителните. Хората, свикнали с негативни емоции, може дори да не забележат кога животът става по-добър. Те веднага са сигурни, че всичко ще бъде лошо и преживяват различни изходи от ситуации, обикновено с негативна конотация. И пилеят твърде много нерви за това. Въпреки че често ситуацията дори не се е случила, а негативният сценарий вече е написан в главата им. Затова трябва да промените отношението си към случващото се и да вярвате в доброто. Радостта не е само емоция, но и способността да намираш положителни моменти в живота и да си благодарен за тях. 
Понякога, когато всички проблеми са решени и животът се подобрява, човек може да загуби чувството си за посока. Липсата на цели и планове за бъдещето може да доведе до липса на радост в настоящето. Трябва да си поставите краткосрочни и дългосрочни цели, да търсите нови източници на вдъхновение. Непрекъснатото учене, поемането на нови проекти и развиването на необичайни умения може да ви помогне да почувствате радостта от пълноценния живот.

Липса на социална подкрепа
Много хора са заети да се грижат за другите, че забравят за себе си. Важно е да отделяте време и внимание на собствените си нужди и желания, за да се чувствате щастливи. Не напразно казват - обичайте себе си и другите ще ви обичат. Липсата на подкрепа и разбиране от другите също може да повлияе на способността да изпитвате радост. Важно е да се обградите с хора, които ви подкрепят и вдъхновяват, за да не се чувствате сами. Ето защо е необходимо да отделите време и енергия за общуване с приятели и близки.

Привързаност към материалния свят
Нещата могат да осигурят само краткотрайно чувство на удовлетворение. Привързаността към материалните неща може да е един от факторите, поради които човек не изпитва радост, когато животът се подобрява. Практикуването на благодарност и внимание може да ви помогне да се почувствате по-позитивни, независимо от вашите обстоятелства или материални притежания. Например, всеки ден, преди да си легнете, можете да напишете няколко фрази за това, за което сте благодарни. Може да е нещо просто: вкусен обяд или красив залез. Колкото повече човек практикува подобни методи, толкова повече започва да забелязва и оценява красивите моменти в живота си.

Незавършеност на миналото
Случва се човек да не изпита пълна радост в настоящето поради недовършени дела от миналото. Неразрешените конфликти могат да източат вниманието и емоционалната енергия. Решението може да бъде да завършите започнатото, за да не се връщате отново към тази ситуация. Ако недовършената работа или конфликтите създават значителни затруднения или предизвикват силни емоции, препоръчително е да потърсите помощ от психолог, който може да ви помогне да разрешите проблемите и да намерите начини за тяхното разрешаване. Това може да отнеме време, важно е да сте търпеливи. Въпреки това усърдието и предприетите стъпки ще ви помогнат да си върнете радостта и да се насладите на живота в настоящето. Да изпитате радост и да напишете сами сценария на живота си е избор на всеки. Можем да преодолеем бариерите пред положителните емоции, като осъзнаем и променим нашите мисли и поведение. Радостта не е нещо, което намираме, а нещо, което създаваме.

Автор: Диана Назарова
Психолог, коуч, експерт по когнитивната архитектура на личността, автор на програми за самоидентификация.

Виж още