Недоволството и черногледството ни дърпат все по-назад

  • Сподели:
Недоволството и черногледството ни дърпат все по-назад

Може би сте забелязали как когато успеете да сбъднете мечтата си, в повечето случаи не можете да изпитате пълно удовлетворение от своята победа. Вместо това насочвате мислите си към онези неща, които са провокирали някаква несигурност и са създали известни неудобства за вас.
В днешния свят все по-често ни се случва да преминаваме на бързи обороти, както през своите проблеми, така и през нещата, които ни карат да се чувстваме щастливи, вместо да спрем за миг и да се насладим на онова, което ни дава силата да продължим напред, още по-силни!

Вместо това обаче повечето хората започват да се вкопчват в страховете и несигурността, която идва след сбъдването на всяка мечта и въпросите от типа: ''Накъде да тръгна, след като вече съм изпълнил мисията си?'' или пък ''Ако следващото събитие в живота ми е увенчано с провал?'' 

Така постепенно сами успяваме да развалим тези дребни мигове, в които просто трябва да се отпуснем, да се насладим и да се заредим с малко енергия. В човешката психика трудно би могъл да се изкорени въпроса ''Сега какво следва?'', винаги след като сме успели да предизвикаме себе си и да получим желаното, в повечето случаи не можем да му се зарадваме на 100 %, вместо това насочваме погледа си върху въпросителните, които идват към нас, а те директно отключват нови страхове и безпокойство в нас.

Колкото по-рядко обаче се отдаваме на прекрасните събития в живота ни, толкова по-безчувствени и незадоволени ставаме в бъдеще. Страхът от провал много често е онази спънка, която ни пречи да разгърнем целия си потенциал и дори в моментите, в които берем своите плодове на успеха, ние отново допускаме страховете да ни контролират. 

Казват, че спокойният ум е неподвластен на контрол и много по-бързо достига до поставените цели! Но за да успокоим ума си, на първо място, трябва да се погрижим за своята нагласа и начина, по който посрещаме събитията в живота си. Например случва се нещо прекрасно и ние задължително трябва да се отдадем на мига и да се насладим на това, което чувстваме, вместо да се страхуваме от това, което предстои или пък да не можем да оценим цялата стойност на красивите неща, които присъстват в живота ни като - близки хора, мечтаната работа, време за пътешествия и събиране на нови спомени. 

Много по-лесно ще се случват нещата и ще придобиват съвсем различен вид, ако човек се научи да се абстрахира от спънките и се съсредоточи върху онези моменти, които носят някакво щастливо послание към него! Казват, че промяната идва отвътре и че всеки човек трябва да поработи усилено върху себе си и върху начина, по който възприема трудностите в живота си, защото те не само, че имат способността да ни каляват, но притежават и силата напълно да разрушат психиката ни. Това е неоспорим факт, който ни показва колко положителни и благодарни трябва да сме всъщност, ако искаме да живеем в хармония със здрав ум и чиста душевност. Единствено по този начин ще успеем да намерим правилния път и да изпълним мисията си без да се налага да обременяваме своето съзнание и душа с повече тежести, отколкото могат да понесат в действителност.

Човек е жив, когато е щастлив, но в действителност дали успяваме да оценим всяка красота в живота си и дали твърде големите ни очаквания не разрушават напълно нашата реалност, като ни карат да искаме много повече от това, което ни изпраща съдбата!
Казват, че човек трудно би могъл да бъде напълно доволен във всеки аспект от живота си и че това е изключително трудоемка задача, обвързана с безброй много духовни практики и учения, концентрирани върху мисловната и вътрешната нагласа.

Но истината е, че всеки от нас би могъл да направи първата крачка към щастието, единственото, което се изисква от него е да оценява дребните неща, както и всяка частица красота в живота си, точно тогава ще може да бъде абсолютно доволен от това, което му се случва и от самия себе си. А когато премине през тази трансформация ще успее и навреме да отстранява онези пречещи му страхове и въпроси, имащи за цел да си играят с психиката и да ни дърпат назад. Най-важният елемент, който трябва да присъства в живота ни е свързан с благодарността към факта, че живеем, дишаме и имаме възможността да наблюдаваме цялата красота, която ни заобикаля!

Трябва да бъдем доволни от това, което имаме в момента, преди да сме го изгубили, защото това е единственият начин да оценим дребните неща в живота си и да спрем да живеем с постоянното недоволство, че сме можели да притежаваме много повече! Благодарният човек е чист пред Бога, а онзи който не се страхува да преминава през трудностите с усмивка и междувременно да запази доброто в себе си, е истински щастливец, който навреме е успял да оцени важните елементи в живота си!

Виж още