Реджина Кинг за смъртта на сина си: ''Тъгата никога няма да изчезне''

  • Сподели:
Реджина Кинг за смъртта на сина си: ''Тъгата никога няма да изчезне''

В ново интервю за корицата на Harper's Bazaar за април 2024 г. Реджина Кинг разказва за покойния си син и за това как той влияе на живота ѝ и днес.

Иън Александър-младши, когото Кинг дели с бившия си съпруг Иън Александър-старши, се самоуби на 26-годишна възраст през януари 2022 г.

"Чувствам, че сега се намирам на място, където вярата ми наистина е подложена на изпитание. Нали знаете онази мисъл, че каквото даваш - това получаваш в замяна - доказа ми се, че това не е непременно вярно."

След смъртта на Иън Кинг се чуди как да пренастрои връзката си с него. "В момента се опитвам да разбера по-добре тази нова връзка със сина ми, която вселената е избрала. Винаги говорим за духовната страна на нещата, че душите на мъртвите са духом с нас. Но физическото отсъствие на сина ми е толкова силно, че понякога е трудно да се докосна до тази духовна връзка."

В интервюто Кинг разказва подробно за това как Йън е повлиял - и продължава да влияе - на важни моменти в кариерата на Реджина. В желанието си да се заеме с проекти, които да резонират с Иън, Кинг се снима в романтичната драма на Бари Дженкинс от 2018 г. "If Beale Street Could Talk", за която печели "Оскар". Кинг си спомня, че след прожекция на филма Иън ѝ казва, че това е първият филм, който го е накарал да се почувства забелязан. През 2020 г. тя прави режисьорския си дебют с драмата "Една нощ в Маями...", която представя какво се е случило по време на реалната среща през 1964 г. между Мохамед Али, Джим Браун, Малкълм Х и Сам Кук. Отдадеността на Кинг към проекта произтича от желанието ѝ да изследва уязвимостта на чернокожите мъже на екрана за своя син. Иън вдъхновява и последното изпълнение на майка си - в "Шърли" на Netflix, биографичен филм за новаторския политик Шърли Чишолм, първата чернокожа жена, избрана в Конгреса, филм в който Кинг е и продуцент. След дългогодишен пауза актьорите и екипът се събират отново, за да завършат снимките през 2022 г., няколко месеца след смъртта на Иън.

"Знам, че Иън щеше да се почувства зле, ако не завърша този проект. Щеше да се почувства така, сякаш не го почитам.''

Днес Кинг продължава да разчита на наследството на сина си, за да се ръководи от него. "Обикновено децата ни учат на неща, които дори не сме подозирали за нас самите. На неща, които не сме мислили, че можем да направим и такива, които никога не сме искали да правим. Иън все още продължава да ме учи на различни неща.''

Преди седмица Реджина Кинг се появи в предаването "Добро утро, Америка", за да даде първото си телевизионно интервю след смъртта на сина си. Говорейки с Робин Робъртс, носителката на "Оскар" заяви, че след смъртта му преди две години тя е "вече различен човек".

"Скръбта е пътуване. Разбирам, че скръбта е любов, която няма да си тръгне. Знам, че за мен е важно да почитам Иън в неговата цялост, да говоря за него в настоящето, защото той винаги е с мен и с радостта и щастието, които даде на всички нас."

"Когато става дума за депресия, хората очакват тя да изглежда по определен начин - очакват да изглежда тежка. Той не искаше да бъде повече тук, а това е трудно да се приеме от другите, защото те не са преживели нашия опит, не са преживели пътуването на Иън."

През сълзи Кинг продължи да разказва за процеса на скръбта си, като каза, че първоначално "е била страшно ядосана на Бог".

"Защо тази тежест трябваше да бъде дадена на Иън? От всички неща, през които бяхме преминали - терапия, психиатри, програми... Иън ми казваше: "Мамо, уморих се да говоря". Понякога ме обзема голяма вина. Когато един родител загуби детето си, той все още се чуди какво е могъл да направи, за да не се стигне до тук. Да, аз споделям мъката си с всички, но само аз съм майката на Иън. Само аз. Така че тази скръб си е моя. И тъгата никога няма да изчезне. Тя винаги ще бъде с мен."