Защо не трябва да се срамуваме от тялото си и как да отвръщаме на негативните коментари – част 1

  • Сподели:
Защо не трябва да се срамуваме от тялото си и как да отвръщаме на негативните коментари – част 1

Злонамерените негативни критики често включват унижаване на някого, чрез неуместни или хапливи коментари относно размера или формата на тялото му. Освен негативните критики може също да чуете отрицателни коментари, ако сте с поднормено или наднормено тегло, както и по отношение на конкретна част от тялото ви. 

Този тип критика може да бъде отправена към другите или към себе си. Може да се чувствате недоволни от теглото си или от това, как изглежда тялото ви и да се съдите строго затова, че не можете да промените нещата. Може дори да участвате в негативни разговори, като например ''Днес се чувствам толкова дебел'' или ''Трябва да спра да се тъпча с храна''. Актът на засрамване свързан с теглото ви може да бъде извършен лично, дистанционно, чрез интернет или социални медии, като негативните коментари биха могли да дойдат и от вашите родители, братя и сестри, приятели или хора, с които дори не сте близки. Дори и на шега, забележките за това какво ядете или колко храна консумирате ви карат директно да се почувствате засрамени от тялото си.

Даването на съвет на някого, относно диети или възхвала на загуба на тегло, също се счита за засрамване на тялото, независимо дали е умишлено или не. Често вашите приятели и членове на семейството не искат да наранят чувствата ви, но техните коментари, все още могат да бъдат от критичен характер. Те може да не осъзнават отрицателния ефект от въпроси като ''Отслабна ли?'' или ''Наистина ли ще изядеш всичко това?''. Въпреки че никой не е имунизиран срещу обществения натиск да изглеждате по определен начин, коментарите за тялото са ненужни във всеки контекст. Независимо дали засрамването свързано с вашия външен вид идва от вас самите или пък от други хора, има много начини да преодолеете проблема, да изградите стабилност и позитивизъм в съзнанието си, както и да се научите да гледате на себе си по по състрадателен и реалистичен начин.

Социални медии и засрамване на тялото
Социалните медии често наблягат на външния вид и улесняват публикуването на обидни коментари за другите. Общото послание често е, че трябва да се стремите към перфектното тяло и да намерите начини да скриете недостатъците си, а това може да има огромно влияние върху вашата емоционалност и психика. Нашата ''селфи'' култура набляга на външната красота и ние постоянно сме бомбардирани с изображения на бляскави знаменитости в списания, реклами, телевизионни предавания и други видове медии. Това, което виждате всеки ден в TikTok, Facebook и Instagram, разбираемо може да ви накара да завиждате на другите или да фокусирате мислите си върху външния си вид и всички възприемани недостатъци. Може да се борите да живеете, според тези стандарти и да изпитвате негативни чувства към себе си. Това може да стане разрушително, когато намалява вашето самочувствие и образа на тялото ви.

Следва продължение…

Виж още