Митичният олимпийски огън озари фестивала в Кан

  • Сподели:
Митичният олимпийски огън озари фестивала в Кан

Олимпийският огън се появи на червения килим на фестивала в "Кан 2024. Един особено символичен момент само два месеца преди началото на Олимпийските игри.

На 21 май на фестивала в Кан 2024 се състояха прожекциите на филмите "Ученикът" на Али Абаси и "Les Linceuls" на Дейвид Кроненбърг, но вчера именно филмът "Марчело Мио" на Кристоф Оноре събра звездите в първата половина на вечерта. Точно преди да започне изкачването на стъпалата по легендарния червен килим, един изненадващ гост направи забележителна поява: олимпийският огън. Атлетите Илиана Руперт, Мари Патуйе, Мари-Жозе Перек и Алексис Ханкукант пренесоха огъня до върха на стъпалата на Кроазет. Това направи и Тони Естанже, президент на организационния комитет за летните Олимпийски игри, пред погледа на множество фотографи.

В деня на премиерата на документалния филм ''Olympiques! La France des Jeux'', факелът бе донесен от ръката на параолимпийския атлет Арно Асумани (носител на пет олимпийски медала, включително на световния рекорд в скока на дължина, който спечели в Пекин) и открадна всички погледи във Фестивалния дворец. След това дойде ред на други трима параолимпийски спортисти: триатлонистката Алексис Ханкуант (златен медал в Токио 2020), каякарката Нелия Барбоса (сребърен медал в Токио 2020) и колоездачката Мари Патуйе (двоен бронзов медал в Токио).

Олимпийският огън премина и през лекоатлетката Мари-Жозе Перек, джудиста Тиери Рей и баскетболистката Илиана Руперт, докато звучеше саундтракът на филма ''Carros de Fuego'', огънят изкачи 24-те стъпала на Фестивалния дворец.

На входа на Фестивалния дворец групата беше посрещната от президента на филмовия фестивал в Кан Ирис Кноблох и от артистичния директор Тиери Фремо. 

След като напусна Гърция, олимпийският огън плава 12 дни на ветроходна лодка "Белен", докато стигне до пристанището на Марсилия на 8 май и оттам започне пътуването си през различните региони на Франция. Сега той трябваше да бъде звездата, която да заблести най-силно в Кан.

Виж още