Saint Laurent: Антъни Вакарело олицетворява увереността на жената

  • Сподели:
Saint Laurent: Антъни Вакарело олицетворява увереността на жената

Антъни Вакарело се завръща на Седмицата на модата в Париж с колекцията Saint Laurent за сезон есен/зима 2024, състояща се предимно от прозрачна копринена материя.

Почит пред характерния имидж на дамското облекло на къщата, определен от дизайнера-основател на марката, колекцията беше прецизна, единствена и най-вече сексапилна.

Ревюто беше поклон пред оригиналния щаб на Saint Laurent, най-вече пред салоните на Avenue Marceau. Гостите влязоха в тъмно пространство, включващо ниски кожени дивани и осветени завеси, които обграждаха пространството. Посланици на къщата като Зоуи Кравиц и Розе от BLACKPINK, заедно с Лили Колинс, Линда Еванджелиста, Кейт и Лайла Мос, Моника Белучи, Карла Бруни, Ева Херцигова, Шарлот Рамплинг и други, бяха седнали на първия ред в подкрепа на Вакарело. Темата на колекцията е прозрачността, която се опира на дългогодишния кодекс в къщата на Saint Laurent. В унисон с настоящата изложба "Прозрачност" в музея на Ив Сен Лоран в Париж, не е изненада, че прозрачните и прозиращи рокли и топове са акцентите в колекцията. Изглежда, че в моделите са използвани същите материали, които се използват за чорапогащи, като се запазва прозрачният вид, с който къщата на Сен Лоран е известна отдавна.

Цветната палитра варираща от маслинови нюанси през земни карамели и бледо сиво до наситено шоколадово кафяво, вермилион и черно, отдава почит на мосю Сен Лоран като прочут колорист, използвайки приглушени тонове, подчертани от контрастиращи прозрачни и лъскави текстури. Прозрачността привлича вниманието към крехкостта на колекцията. Продължавайки да възприема парадоксите като коментар към днешната модерна жена, Saint Laurent видя как мъжките кройки съжителстват с неподправената сексапилност на жената. От олющени палта до елегантно скроени кърпи за глава, Вакарело почита традиционните кодове на къщата със съвременен привкус.

"Антъни Вакарело ни напомня за това, което някога е било в центъра на модата, като го прави невидимо: дрехите", се казва в бележките към ревюто. "Плътно прилепналите копринени рокли - наподобяващи прозрачно бельо - едновременно разкриват и забулват жената, която ги носи, като хиперграфични рентгенови снимки. Прозрачността - почерк на Saint Laurent - е препрочетена, като се свежда до минимум разстоянието между дрехата и кожата, така че двете ефективно да се слеят и платът да се изпари като мъгла."

В последния проект на Вакарело за модната къща тялото се оказва най-важният аксесоар, тъй като дрехите, изработени от меки и тънки материи, подчертават фигурата под тях, а не самата дреха. Много от роклите се разтягат по тялото и стигат точно под коляното, създавайки тоалети, които иначе биха били скромни, ако не и прозрачни. С тази колекция есен/зима 2024 г. жената и нейната фигура са възхвалявани като изкуство. Това се вижда най-добре в увитите, прозрачни рокли в кафяво, бордо червено и привличащо вниманието синьо. Дори непрозрачните визии, включително копринените рокли, се представят по един плавен и съблазнителен начин, който допълнително има за цел да прослави женската фигура.

Виж още