Dior показа романтична круизна колекция в Шотландия

  • Сподели:
Dior показа романтична круизна колекция в Шотландия

Последният път, когато Dior показа колекция в Шотландия, беше преди почти 70 години (по-точно през 1955 г. в хотел Gleneagles). Този път идеята беше пределно ясна: да се отдаде почит на наследството и историята на Шотландия, като същевременно се запазят живи кодовете на къщата Dior.

В колекцията видяхме 89 визии, оформени като "поетична покана, в която минало и бъдеще се срещат, празнувайки уникалните, мощни връзки, създадени от самото начало на къщата, за дефилето есен-зима 1947 г.", според марката. Класическите силуети на Dior бяха преработени в модерни варианти на рокли, поли и торбести форми.

В сътрудничество с Клеър Хънтър, историк на изкуството и автор на обширната биография на Мария Стюарт, Мария Грация Чиури ни отвежда в Шотландия за Dior Cruise 2025, разяснявайки връзките между мосю Диор, планините и очарованието на стила на Тюдорите. Колекцията Dior Cruise 2025, изтъкана от история, беше представена в градините на замъка Дръмънд в Шотландия с фантастично излизане на подиума. Градините, разположени само на 15 км от хотел Gleneagles в сърцето на шотландската провинция, са били любими на самия Кристиан Диор, който през 1955 г. представя колекциите си в балната зала на същия хотел пред шотландските благородници.

За Мария Грация Чиури, творчески директор на модната къща, колекцията Dior Cruise 2025 представляваше възможност да се тръгне по стъпките на Кристиан Диор и да се пътува до всички спиращи дъха места, където той е показвал творбите си. Спомените за легендарното минало на къщата, материалите, видени в архивните колекции, и непреходните истории бяха безпроблемно интегрирани в колекцията Dior Cruise 2025. 

Тартанът, който имаше голямо присъствие в колекцията Dior Cruise 2025, беше използван с оглед на историческото му значение и гъвкавост. Кристиан Диор също е бил очарован от емблематичния материал и го е наричал "единствената тъкан, която успява да устои на модата" в "Малък речник на модата". Макар че дрехата, която символизира различен произход и асоциации в зависимост от цвета и вида си, започва като чисто представителна мода в Шотландия, тя придобива различни връзки, тъй като е използвана с течение на времето, вариращи от романтизъм до пънк мода.

В колекцията са отразени бродерии и кръстосани шевици, както в традиционен английски, така и в шотландски стил, които едновременно придават текстура и плътност на дрехите, но също така и като почит към Мария Стюарт, която е била изключително умела в бродирането. "Бродерия с кръстат бод, вдъхновена от шотландската култура, но и препратки към английската бродерия, исках да дам на бродерията идея, която да не е прекалено луксозна, а малко дива, за да запази романтичния аспект на тази страна. В Dior ме оставят да правя това, което искам, и аз съм щастлива. Харесва ми да си сътруднича със занаятчии, да работя с творци и да подкрепям училището по бродерия - това е един от основните мотиви, че Dior ми позволява да създавам важни и дълбоки неща, а това ме прави много щастлива", обяснява Мария Грация Чиури.

"В колекцията няма реална конкретна препратка към класата на Мери Стюарт, изучавахме нейната история, наблюдавахме картини, но се концентрирахме върху естетиката ѝ. Подчертахме политическата интерпретация на бродериите на Мери Стюарт, важно е да се помни, че тя е използвала бродерията като инструмент за изразяване на свободата", казва Чиури пред Джампиетро Бодо, главен редактор на L'OFFICIEL Italia.

Връзките на къщата с английското кралско семейство са дългогодишен източник на вдъхновение за Чиури. Една от най-известните кралски покровителки на Dior е принцеса Маргарет, която се среща винаги с Кристиан Диор, когато дизайнерът провежда събитие във Великобритания. За 21-ия си рожден ден тя поръчва на Диор да проектира роклята ѝ. Снимката на принцесата, облечена в Dior, седнала на кадифения диван, направена от Сесил Бийтън, е в историята. "През 1955 г. Кристиан Диор и принцеса Маргарет организират благотворително събитие за Червения кръст. Тяхното приятелство е от основно значение за посрещането, което Диор получава в Англия - страна и култура, които винаги са го очаровали", уточнява Чиури. Самият дизайнер споделя своята признателност към региона и веднъж споделя: "Няма друга страна в света, освен моята, чийто начин на живот да ми харесва толкова много. Обичам английските традиции, английската учтивост и английската архитектура. Обичам дори английската кухня."

Резултатът беше колекция, която върна усещането за романтика, за което модата толкова отчаяно копнееше през последните сезони. 

Сред гостите, дошли да видят колекцията, бяха Дженифър Лорънс, Аня Тейлър-Джой, Лили Колинс, Гери Халиуел, Розамунд Пайк, Мини Драйвър, Мейзи Уилямс, Летисия Каста и други.

Самият пейзаж беше кинематографичен. В края на шоуто шотландски гайдари преминаха по подиума в градината в традиционни облекла и изсвириха мелодия за закриване на шоуто.

Виж още