Донатела Версаче наградена от президента на Италия за приноса си към културата

  • Сподели:
Донатела Версаче наградена от президента на Италия за приноса си към културата

На 31 май в Милано модната дизайнерка беше назначена за Велик офицер на Ордена за заслуги на Италианската република. 

Донатела Версаче бе удостоена с едно от най-високите национални отличия за приноса си към италианската мода и култура. В следобедните часове в Милано модната дизайнерка участва в частна церемония в Palazzo Diotti, седалището на префектурата, на която беше назначена за ''Grande Ufficiale dell'Ordine al Merito della Repubblica Italiana'' (OMRI). Отличието ѝ беше връчено от префекта на Милано Клаудио Сгаралия. Донатела Версаче се срещна и с държавния глава, президента Серджо Матарела, в рамките на честванията на 78-ата годишнина на Италианската република.

Признание за целия екип на Versace
''За мен е голяма чест да получа тази награда от президента на Италианската република'', заяви Донатела Версаче в изявление, публикувано по-рано през деня. Тя добави: ''Това е признание не само за мен, но и за компанията, която основахме преди повече от четиридесет години, за моя фантастичен екип и за световната общност на Versace, която всеки ден подкрепя Made in Italy''.

Значението на отличието в навечерието на месеца на гордостта
Донатела Версаче може да се похвали с дълъг списък от награди в областта на модата, но отличието, което Италия ѝ връчи, е особено значимо. Тя беше номинирана за Ордена за заслуги от парламентариста и активист Алесандро Зан - инициатива, мотивирана отчасти от публичния ѝ ангажимент в защита на правата на ЛГБТ. Както посочва дизайнерът, ''в навечерието на Месеца на гордостта това отличие е и признание за абсолютната необходимост да се подкрепят гласовете на малцинствата, свободата на изразяване и приобщаването, както тук, в Италия, така и в световен мащаб. Толерантността, разбирането и безусловната любов никога не са били по-важни в нашия свят''.

Виж още