Историята на сватбената рокля на Йоко Оно

  • Сподели:
Историята на сватбената рокля на Йоко Оно

Късата и нетрадиционна рокля винаги е била символ на свободата.
Годината е 1969 и Йоко Оно се омъжва за Джон Ленън в необичайна сватбена рокля, допълнена от маратонки, бели дълги чорапи и широкопола шапка.
Спомняме си за нея по случай 91-ия рожден ден на Йоко Оно, който беше през февруари.

Булка с мини рокля, чорапи до коленете и маратонки. 20 март 1969 г. е и тя е Йоко Оно. Японската художничка, активистка за мир, музикант и поетеса, се омъжва за Джон Ленън в Гибралтар на интимна и много бърза церемония, състояла се в британското консулство. Единственият свидетел е фотографът Дейвид Нътър, който увековечава тези моменти.

Както е известно, Йоко Оно винаги е имала много личен стил, далеч от модерните тенденции, и роклята, която избра за сватбата си, е емблематична в този смисъл: тя перфектно представя нейната дистанция от правилата и условностите. Докато повечето сватби на знаменитости по онова време се характеризираха с важни тоалети на известни дизайнери, тя, в съответствие със своята "важна" церемония, носеше небрежна, непринудена визия. Отклонявайки се от всички правила на бон тона и традициите, както беше в нейния стил, Йоко Оно избра необичайна сватбена визия: мини рокля от креп с къс ръкав и накъдрена пола, която съчета с чифт бели чорапи до коляното и маратонки. Визията беше в тон с тази на Ленън - с бяло поло, сако и маратонки. Вместо воал, Йоко допълни ансамбъла с голяма шапка и чифт тъмни очила, а косата ѝ беше свободно пусната и дива. Може да се каже, че по свой начин тя олицетворяваше хипи булката от края на 60-те години, особено по отношение на свободата на стила.

Преди да заминат за медения си месец, Йоко Оно и Джон Ленън показват удостоверението за сключен брак на фотографа Дейвид Нътър. Меденият им месец остава в историята: двойката решава да прекара времето си в леглото на стая 1902 на хотел "Хилтън" в Амстердам в продължение на седмица, като призовават журналисти и фотографи да заснемат протеста им срещу войната във Виетнам.

Докато връзката им процъфтява, Йоко и Джон се оказват в светлината на прожекторите на обществения контрол и вниманието на медиите, изправени пред критика, скептицизъм и дори враждебност от страна на феновете и пресата. Въпреки предизвикателствата и препятствията, които срещнаха, двойката остана непоколебима в любовта и отдадеността си един към друг.

Йоко Оно е втората съпруга на Джон Ленън след предишния му брак със Синтия Пауъл. Двамата се запознават случайно, докато тя организира изложба на концептуално изкуство в Лондон. Това била любов от пръв поглед, те станали неразделни, дотолкова, че тя дори присъствала на звукозаписните сесии на "Бийтълс" и именно това създало разногласия между Ленън и групата. Но те бяха прекрасен екип с обща цел: да разпространяват желанието за мир и да сложат край на войните. 

Въпреки трагичния край на живота на Джон Ленън през декември 1980 г., неговото наследство и вечната любов към Йоко Оно продължават да резонират сред феновете по целия свят. Йоко се е посветила на опазването на паметта на Джон, защитавайки мира и социалната справедливост и прославяйки трансформиращата сила на любовта и изкуството в свят, който често се чувства разделен и фрагментиран.

Виж още