Jacquemus продължава разказа със своето шоу ''Les Sculptures'' в Южна Франция

  • Сподели:
Jacquemus продължава разказа със своето шоу ''Les Sculptures'' в Южна Франция

Симон Порте Жакемюс, който разказва истории, не е противник на новостите и мотивите, като ги вплита в колекциите си, улавяйки живота си и споделяйки го чрез дрехите. Веднъж Порте заяви: "Аз създавам истории, а не дрехи", и оттогава насам с детско удивление се наслаждаваме на историята при всяко ревю на Jacquemus, което ни кара да се замислим: Какъв разказ ще се разгърне в тази колекция "Les Sculptures"?

Възприемането на модата като истинска форма на изкуство е задължителен стандарт за творческите директори. През този сезон, а и през всички сезони, Jacquemus издига тази идея до нови висоти, показвайки последната си колекция "Les Sculptures" в La Foundation Maeght. Художествената галерия, която е пълна със скулптури, особено с много от тези на Алберто Джакомети, беше основното вдъхновение за тази колекция на Jacquemus. Симон не е чужд на алюзиите или мотивите сред колекциите си, тъй като знае стойността и емоционалния отклик в добрия разказ. Често виждаме това чрез връзката между дрехите и местоположението на всяка дебютираща колекция, която образува непрекъсната нишка от един сезон към следващия; и тази колекция не беше изключение.

Освен Джиджи Хадид, по подиума се разходиха няколко познати лица, сред които: Емили Ратайковски, Амелия Грей, Витория Черети, Мона Тугард и Жана Кадие. А от другата страна редиците от изтъкнати гости бяха Джулия Робъртс, Едуард Енинфул, PinkPantheres, Кристин Дейвис, Кайли Дженър с нейната най-нова спътница в седмицата на модата Сторми - всички облечени в новата колекция, разбира се.

"Най-много ми харесва да бъда едновременно предприемач и дизайнер": казва Симон Порте.
В понеделник Jacquemus доказа, че продължава да бъде притегателна сила. Jacquemus стана вездесъщ благодарение на вайръл продукти като чантата Mini Chiquito и Bambino. От шоуто във Версай през юни 2023 г. марката е на път към възвишението. Това може да се види ясно в последната колекция (съответстваща на лято 2024), наречена "Les Sculptures".

"Исках да поставя фокуса върху продуктите. Беше ми омръзнало да ме възприемат като маркетингова марка. Исках отново да подчертая факта, че ние създаваме преди всичко продукти", каза Жакемюс след ревюто.

Жакемюс вече е самостоятелен капитан на компанията след изненадващото напускане на главния изпълнителен директор Бастиен Дагузан миналия месец. Бившият изпълнителен директор на Rabanne успешно допринесе за увеличаването на мащаба на Jacquemus, откакто се присъедини през 2022 г. 
Запитан дали ще търси нов главен изпълнителен директор, Жакемюс отговори: "Все още мога да имам половинка. Няма да кажа изпълнителен директор или генерален директор - нека видим дали ще намеря подходящия човек. В края на краищата знам къде искам да бъде марката, знам цената, знам саундтрака на шоуто, имам визия и съм сигурен в нея. Няма да правя компромиси.''

Приходите на Jacquemus надхвърлят 200 млн. евро през 2022 г., в сравнение с приблизително 100 млн. евро през 2021 г., съобщи марката миналата година. През 2023 г. тя генерира около 280 млн. евро, според оценките на Ян Крец, директор в консултантската фирма Laurent Berger.

Стратегията на марката продължава да се върти около позиционирането в по-висок клас (Jacquemus отбеляза, че марката е започнала да се снабдява с кожа и шивашки материали от Италия), развитието на мъжкото облекло (най-бързо развиващата се категория през последната година, според дизайнера) и разширяването на търговията на дребно. Дизайнерът разкри плановете си за магазини в Ню Йорк, Лондон и Дубай преди края на годината. "САЩ ще бъдат голям фокус през 2025 г.", каза той.

Относно колекцията Жакемюс добави: "Това е нова чувственост за Jacquemus. Това не е La Bomba (колекцията му за пролетта на 2018 г.); това не е младата жена, с която си играех в моите дизайни преди. Има пораснали жена и мъж. Минаха 15 години в модата. Искам да развивам марката в по-дългосрочен план, защото мисля за следващото поколение".

Виж още