Находките на High View Art: Кьолн

  • Сподели:
Находките на High View Art: Кьолн

Град Кьолн е разположен на двата бряга на река Рейн, в провинция Северен Рейн-Вестфалия и е четвъртия по население град във ФРГ с 1.2 млн. жители. В миналото древните римляни основават малко поселище, което става център на римската провинция Германия.
Днес Кьолн е високо развит индустриален град, с изразено машиностроене, автомобилостроене /Форд/, нефтена, химическа /Байер/, строителна, хранително-вкусова промишлености, административно седалище на гиганти /авиокомпания Луфтханза/. Животът на хората е добре устроен и динамичен, с много възможности за работа, образование и култура.

Кьолн се слави с изключителни личности, родени и живели тук.
Агрипина Младата е римска владетелка от Юлиево-Клавдиевата династия, правнучка на император Август и майка на император Нерон. Тя е родена на 6 ноември 15 година от новата ера в селището в Oppidum Ubiorum, днес Кьолн. Агрипина е опасна жена, играе ключова роля в издигането на сина си Нерон за император, като отровя съпруга си, император Клавдий, на който е и племенница. Омъжва дъщеря на Клавдий, Клавдия Октавия за Нерон. С течение на времето, започва да  манипулира и контролира сина си, меси се в управлението му и той я възприема като заплаха за властта си. Убийството на Агрипина е повратна точка в управлението на Нерон и бележи началото на период на репресии и тирания. Счита се, че той е бил подтикнат от съветници си да я премахне, заради голямото й влияние. Нерон подпалва Рим през 64 година от новата ера и обвинява християните за това. По-късно е принуден да бяга и се самоубива.

Физикът Георг Зимон Ом /1789-1854/, открива закон, основан на изследванията си за  връзката между напрежението, тока и съпротивлението, наречен на негово име „Ом“. Той гласи, че големината на потока, протичащ през проводник е право пропорционален на сечението и обратно пропорционален на дължината му, 

Композиторът Жак Офенбах /1819-1880/,  виолончелист и диригент, известен с оперетите „Орфей в ада“, „Прекрасната Елена“, „Парижки живот“ и други. Произведенията на Офенбах са мелодични, игриви и завладяващи, изпълняват се и по цял свят, а името му е еталон в оперетния жанр, композира също опери, камерна и хорова музика.

Нобеловите медалисти - химикът Карл Бош /1874-1940/, носител на Нобелова награда за химия през 1931 година и писателят Ханрих Бьол /1917-1885/, лауреат на Нобелова награда за литература за 1972 година. Бьол подава приятелска ръка и приютява Александър Солженицин в дома си, когато през 1974 година е изгонен за антисъветска дейност от страната си.

Волфганг Граф Берге фон Трипс /1928-1961/ е известен свтомобилен състезател от Формула 1 от 1957 до 1961 години и посмъртно е коронован за вицешампион на света, след смъртта му при катастрофа през 1961 година.
Канцлерът Конрад Аденауер /1876-1967/ е високо уважаван държавник и политик, носител на християн-социални и консервативни ценности, първи канцлер на ФРГ /1949-1963/. От 1917 до 1933 години е кмет на град Кьолн, от 1920 до 1933  е президент на държавния съвет на Прусия, но при идването на власт на Хитлер е репресиран и свален от кметския стол на града. След Втората световна война, през 1945 година е отново кмет на Кьолн и ръководи партийното формирование ХДС /Християн-демократически съюз/ от 1950 до 1966 години. Личен приятел с бележите европейски лидери - генерал Шарл Дьо Гол, Робер Шуман и Алчиде де Гаспари. Те са основните мотори за мир и възход, европейското сътрудничество между нациите и демокрация и поставят  рамките на съвременния ЕС. Конрад Аденауер е посочен за най-влиятелния германец на новото време.

В Кьолн се говори диалект кьолш, тук се намира и най-голямата католическа общност в Германия – Ерцбистум Кьолн. 
Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е едно от най-важните места за религиозно поклонение в Европа. Строителството ѝ започва на 15 август 1248 година, когато архиепископ Конрад фон Хохщаден полага основния камък на днешната готическа катедрала. През 1448 и 1449 години са излети на място двете най-големи камбани, оцелели и до днес - „Претиоза“ и „Специоза“. През 1842 година пруският крал Фридрих Вилхелм IV приема сградата на катедралата за национален символ и грижа за всички германци, независимо от тяхната религиозна деноминация и принадлежност. През 1880 година, когато строежа на катедралата е финализиран, тя е най-високата сграда в света, с двете си кули, стърчащи в небето с над 157 метра. Градежът на светия дом трае 600 години.

По време на Втората световна война Кьолнската катедрала претърпява сериозни щети, заради многобройни бомбандировки над града от страна на Кралските военновъздушни сили (RAF) на Великобритания и Военновъздушните сили на Армията на САЩ (USAAF). Първата бомбардировка е извършена от RAF на 30 май 1940 година, а последната - от USAAF на 2 март 1945 година. 

След войната, катедралата е  възстановена в първоначалния й вид, днес се полагат усилия да се опазва от вреди, нанесени от времето, околната среда и замърсения въздух. Саркофагът с трите влъхви, украсен със златни релефни изображения от земния път на Исус Христос и живия живот през 12 век, известните  витражи, скулптури и олтар, привличат лавинообразно многолюдна публика от цял свят. Катедралата „Свети „Свети Петър и Света Мария“ е част от световното културно наследство на народите, под опеката на ЮНЕСКО от 1996 година. Намира се на пешеходно разстояние от главната жп гара на Кьолн, Köln Hauptbahnhof.

Едно от най-интересните религиозни места в Кьолн е романската църква „Свети Георги“. Първото й споменаване е от 1136 година, но се смята, че е построена на мястото на по-стара църква от 9-ти век. Наречена е на почитания като светец от 7-ми век Георги, офицер от легиона при източноримския император Диоклециан. Георги упорито се придържал към християнската си вяра, тогава опасна и забранена и умира мъченически около 303 година заради нея, чрез обезглавяване. 
Църквата „Свети Георги“ е претърпяла няколко ремонта през вековете, през 18-ти век е бароковизирана, но през 19-ти век е възстановена в първоначалния си, романски стил. Силно е повредена по време на Втората световна война и е възстановена през 50-те години на 20-ти век. Известна е с криптата си, една от най-старите в Кьолн и с иконата на свети Георги от 15-ти век. 

Пред скулптурата на свети Георги, постоянно коленичат хора, измолвайки от него опрощение и помощ. От двете стани по стените около входа на църквата, са поставени табелки с различна давност, от благодарни хора, получили подкрепа, изцеление и сила от него. Църквата "Свети Георги" е важно място за християнската история на Кьолн и символ на вярата и надеждата, която е оцеляла през вековете и днес има своето религиозно и мистично продължение.
Кьолн е известен с легендарния одеколон, Кьолнска вода, /Eau de Cologne/. Създаден е през 1709 година от италианския парфюмерист Джовани Мария Фарина. Оригиналната рецепта е тайна, но се смята, че съдържа цитрусови плодове, билки и подправки. Ароматът е освежаваш и унисекс.

Карнавалът в Кьолн е впечатляващ. Провежда се ежегодно, шест седмици преди Великден. Започва в 11:11 часа на 11-тия ден от 11-тия месец и завършва в т.н. Пепеляна сряда. Улиците на Кьолн са пълнят с веселящи се хора, облечени в разнообразни костюми. Едно от най-известните събития на карнавала е „Розовият понеделник“, когато хората се обличат в розово и си хвърлят бонбони един на друг.
Железопътният мост Hohenzollern е емблематична забележителност в Кьолн. Построен е през 1911 година и е един от най-натоварените железопътни мостове в Европа.

Традиционно в Кьолн се пие местна малцова бира Kölsch и се замезва със закуска от филия ръжен хляб, покрита със сирене гауда, наречена Halve Hahn /половин петел/.
Хайнрих Хайне пише за Кьолн, „О, Кьолн, ти град на моята младост, където прекарах най-хубавите си години, там, където Рейн тече величаво, и катедралата се извисява гордо“.
Кьолн е притегателно място за уикенд разходка, с удобни жп, шосейни и самолетни връзки с Европа и света. Предлагат се добри хотели, които могат да направят живота на пътешественика по-приятен.

Виж още