Защитни механизми, които ще ни помогнат да овладеем емоциите си

  • Сподели:
Защитни механизми, които ще ни помогнат да овладеем емоциите си

Положителните емоции като радост, възгласи от щастие, силен смях и прилив на добро настроение, са тези емоции, които не трябва да потискаме по никакъв начин, напротив трябва да им дадем свобода на развитие и да се постараем все по-често да изпитваме подобен тип чувства. Емоциите обаче, които ни отвеждат в тъмните улици на страха, депресията и отчаянието, са тези тъмни сенки, които трябва да изтрием от съзнанието си, като ги заличим завинаги с помощта на психологическите механизми на нашето съзнание. 

Красивите емоции са нещо прекрасно и всеки нормален човек жадува да има повече такива моменти в живота си, но благодарение на все по-натовареното и стресово ежедневие ни се налага да потърсим различни методи, чрез които да се преборим с онези силни емоции, като гняв, омраза, самокритичност, чувство за вина и негативизъм, които пречат на нашето развитие и добро бъдеще. 
Понякога тези тъмни емоции биват отключени от определени хора или ситуации, пораждащи в нас едно особено чувство за самозащита, което от своя страна ни кара бързо да предприемем някакво действие, независимо от това, че то може директно да ни навреди. Сами разбирате колко самоунищожителни могат да бъдат чувствата ни, особено тези породени в момент на гняв, тогава повечето хора са способни да вземат решения за части от секундата, за които на по-късен етап от живота си искрено да съжаляват. 

Съществуват много книги с подробна информация относно това как бихме могли да контролираме тези вътрешни сили, които замъгляват ясната ни преценка и ни пречат да открием щастието си. Освен книгите има няколко важни механизма, към които трябва да се придържаме в момент на нервност и тревожност, тогава когато емоциите са превзели ясното ни съзнание и се опитват да контролират действията ни, носещи обикновено поредица от неприятни ситуации. Ако искате да си спестите част от тези моменти, в които се чувствате, особено ядосани и огорчени от живота си, от хората около себе си или пък от ситуациите, в които волно или не попадате, прочете следващите няколко съвета, които биха могли да ви бъдат особено полезни.

На първо място се замислете кое от вашето поведение и реакции в кризисни и напрегнати моменти трябва да промените. Например много сте ядосани на някой и този човек в момента е застанал пред вас и се опитва да ви обясни, какво точно го е подтикнало да постъпи по този начин. Но вместо да се опитате да го изслушате, вие попадате директно в безтегловност, мислейки си как искате да стоварите нещо много тежко върху главата му. Така поддавайки се на своите импулсни състояния, в които вашето съзнание е напълно замъглено от нанесената обида, вие просто търсите някакъв начин, чрез който да нараните човека срещу себе си и да изсипете целия си гняв върху него. Това ваше поведение всъщност е ''нож с две остриета'', защото на пръв поглед вие ще успеете да се изчистите от натрупаните негативни емоции, но впоследствие ще осъзнаете, че огромен процент от стоварените думи и неподходящи решения ще ви костват редица бъдещи затруднения. Затова трябва да спрете да действате по този импулсивен начин, който затъмнява всичките ви правилни преценки и поражда във вас гняв, а гневът е най-лошият спътник, тъй като благодарение на него хиляди хора са предприели действия, които са им коствали живота. Замислете се над това следващия път, в който се отдадете на своите тъмни емоции, както и за начините, чрез които можете да ги контролирате навреме. 

Какво трябва да направите в момент на гняв, когато емоциите са обладали цялото ви тяло и съзнание.

Първо  - Представете си как се пренасяте на друго място някъде, където преди време сте се чувствали щастливи и се откъснете за миг от конфликтната ситуация. По този начин ще можете да овладеете част от тъмните емоции, след което премисляйки ситуацията ще успеете да откриете най-правилното решение.

Второ – Ако в повечето моменти искате да метнете някакъв предмет или да зашлевите своя събеседник, не го правете. Вместо това си представете как събирате всички тези гневни емоции в една торба, след което я завързвате хубаво и я изхвърляте далеч от себе си.

Трето – Всеки човек може да превърне своите отрицателни емоции в положителни чувства и един от най-добрите начини за това е, да си представи някакъв специален предмет, който отключва приятни усещания в него. Използвайте и този механизъм, за да избегнете напрегнатите моменти и да не се вкарвате в излишни конфликти, които могат да попречат на кариерата и авторитета ви. Всъщност в моменти на гняв можем да си помислим за нещо, което силно обичаме, това би могъл да бъде определен човек, някаква вещ или пък специално място, което сме посетили или пък мечтаем да видим. Всички тези мисли ще ни пренесат за момент на друго място и ще ни дадат малко време да подредим по-разумно своите емоции и бъдещи действия.