Черен бъз – растение, повдигащо мъжкото либидо и отстраняващо различни заболявания

  • Сподели:
Черен бъз – растение, повдигащо мъжкото либидо и отстраняващо различни заболявания

Билката Бъз, позната под наименованието Sambucus е от семейство Caprifoliaceae и е разпространена из цяла България, като предимно по-често се открива край тревисти местности, около планините, както и в горите. Височината на това специално растение достига до близо четири метра и цъфти през месеците април и май, като плодът на черния бъз е изключително сочен, кръгъл с тъмно виолетов цвят клонящ към черен.

Вкусът му е кисел с лека сладка нишка, а самият плод има специфичен приятен аромат. Най-разпространените видове бъз в България са три вида – Черен бъз, Червен бъз и Тревист бъз.

Черният бъз съдържа – мазнини, белтъчини, глюкоза, захари, желязо, калии, както и витамините  - С, В1, В2. Най-интересното при това растение е, че дори когато изсушим неговите плодове те успяват да запазят своите лечебни свойства, като от тях без проблем бихме могли да си приготвим отвари и билкови чайове. Всъщност от плодовете на черния бъз могат да се приготвят и висококачествени алкохолни напитки, като например – вино или пък ракия. 
Чрез пресните плодове от това растение бихме могли да си приготвим – сокове, компоти, желета и натурални билкови сиропи.

Чаят от черен бъз има изключителни ползи при различни видове простудни заболявания, ангина, проблеми с гласа, хрема, кашлица, температура, както и при кожни екземи, чревни проблеми и подуване на стомаха. Освен съдържание на етерично масло и смолисти вещества в черния бъз е открит и тестостерон, който е и мъжкия полов хормон, именно поради тази причина черният бъз е полезен за подобряване на сексуалните функции и оптимизиране на мъжкото либидо. 

При черния бъз могат да се използват всички части от растенията, както листата, така и кората от корена, плодът, цветовете, дори и стъблото, което е изключително лечебно при грип и вирусни инфекции.