Хронична мигрена – причинители, симптоми и лечение

  • Сподели:
Хронична мигрена – причинители, симптоми и лечение

Може би ви се е случвало да изпитате едно силно и неприятно усещане, свързано с остра болка в едната половина на главата, така сякаш някой ви забива нож в нея или пък просто имате усещането, че ще се пръсне. Със сигурност тези усещания са познати на хората, които страдат от мигрена и търсят различни начини, чрез които да се отърват от това особено неприятно чувство. 

Едни от най-честите причини, които отключват мигрената са свързани с емоционално претоварване, стрес и душевни терзания. Тези фактори отключват болестта, като организмът започва да подава погрешни команди или иначе казано – електроимпулси към нервите регулиращи съдовия процес. И така вместо съдовете да се стесняват, те започват да се разширяват екстремно, след което се получава едно много силно забавяне на кръвния ток в определени области на мозъка. След целият този неприятен процес следва и намаление на кислородното съдържание на кръвта, като всяка исхемия причинява допълнителна болка. 
Исхемията представлява кислородна недостатъчност в тъканите, която се получава при стеснение или пък запушване на кръвоносен съд. 
Отключването на мигрена протича и с ред други симптоми, като могат да се появят зрителни смущения, гадене, трепкане на очите, изстудяване на крайниците и прилошаване. 

Най-използваното до момента лечение за главоболието е аналгетичното. Всъщност много често мигрена може да се отключи и при смущения в менструалния цикъл, като тук най-добрият възможен начин да се отървем от нея е с помощта на редовен прием на магнезий. Учени са доказали възхитителните ползи на магнезия като са установили, че освен важен елемент за човешкия организъм, магнезият бива и противостресово средство. 

Лечението на мигрената с билки също дава положителни резултати, като едни от най-подходящите растения за потушаване на неприятната болка са – хмел, мащерка, риган и маточина. Някои хомеопати препоръчват и лавандулово масло, което се вдишва през носа за потискане на неприятните симптоми. 
Цитрусовите аромати също са много подходящи за облекчаване на мигрената, като например миризмите на портокалови и лимонови кори също действат антистресово и помагат за облекчение на главоболието.

Виж още