Три фактора, от които изцяло зависи нашето емоционално, физическо и духовно здраве

  • Сподели:
Три фактора, от които изцяло зависи нашето емоционално, физическо и духовно здраве

Начинът, по който се чувстваме и изглеждаме, обикновено е обвързан от редица фактори като например – съня, движението, качествената храна, почивката и времето за релаксация. Всички тези неща са от ключово значение за това, как се справяме със своите ежедневни задачи, както и дали често попадаме в емоционални и психологически кризи. Щастието идва тогава, когато се чувстваме както вътрешно, така и външно заредени, затова е важно да обърнем специално внимание на следващите няколко съвета, ако искаме да съхраним здравето си и да се чувстваме добре балансирани.

Качеството на съня
Когато можем да си набавим нужните часове сън, ние всъщност успяваме и да се възстановим от изразходваната енергия през деня. Всъщност когато сме в спящо състояние, ние даваме възможност на вътрешните ни органи да се пречистят, като например бъбреците ни изхвърлят всички натрупани отрови и освобождават тялото ни от токсините. Тук е важно да отбележим, че от огромно значение е и фактора на преумората, който стимулира желанието ни за сън и който трябва да бъде фокусиран върху активното движение през деня, което ще ни даде възможност да се порадваме на заслужена почивка през нощта. 

Повечето хора обикновено имат проблем с безсънието тогава, когато не са успели да изхабят натрупаната енергия през деня или пък са се отдали на следобеден сън. Всъщност тези два фактори разстройват нивата на нощния сън и не ни позволяват да си набавим нужната почивка, затова е добре през деня да наблягаме на повече дейности, които ни зареждат с енергия, така на вечерта ще можем да се отдадем на един здрав и зареждащ сън. Един от начините да се справим с безсънието е свързан с употребата на билкови чайове преди сън, друг пък с масажа, но каквото и да изберем е важно да знаем, че липсата на сън отключва нервно напрежение в тялото ни и ни кара да се чувстваме постоянно изнервени, уморени и вечно стресирани.

Здравословната храна
Тук е важно да отбележим, че за да можем да се чувстваме енергични, здрави и щастливи, трябва задължително да ограничим вредната, калорична храна, както и тази, която превъзбужда организма ни, като например прекалено солената, лютата или пък сладката храна. За да постигнем хармонична обмяна, която ще ни помогне да се чувстваме добре балансирани, трябва да променим режима си и да консумираме повече витамини и полезни вещества. Един от начините да прочистим ума и тялото си е, да намалим употребата на алкохол, кофеин, газирани напитки и тютюневи изделия.

Зареждащата слънчева светлина и досег до природата
За да заредим тялото си със сила, трябва да обърнем внимание и на това, как преминава денят ни – успяваме ли да си набавим нужната енергия, чрез слънчевите лъчи и усещането за цялост докосвани от природата. Колкото повече време прекарваме в офиса, дома или затворени пространства, толкова повече стопяваме поетите частици енергия, затова тук на помощ ни идват слънчевите лъчи, които могат отново да възстановят жизнените ни сили и да ни накарат да се чувстваме енергични и много по-здрави. Освен набавянето на витамин Д, за да си пречистим мислите ни, е нужно и едно откъсване от забързания начин на живот - от големия град, шумотевицата и всички стресови фактори, които унищожават защитната ни стена. Затова е добре поне веднъж седмично да предприемем пътуване далеч от стреса, някъде сред природата на спокойно и тихо място, чрез което ще можем да възстановим силите си и да се почувстваме готови за следващите предизвикателства, пред които ще ни постави животът.

Виж още