На какви храни наблягат хората практикуващи йога

  • Сподели:
На какви храни наблягат хората практикуващи йога

Всички храни, които са трудно смилаеми и предварително преработени, са напълно неподходящи за консумиране при йога режима. Йогите наблягат на пресни и сурови харни, които могат да заредят тялото ни с енергия, като напълно изключват повечето подправки и солта от своето ежедневно меню, тъй като тя е виновникът срещу различни видове сърдечни проблеми.

Хората практикуващи йога спазват един основен принцип при храненето и той гласи, че човек може да поема такова количество храна, че да успее да се засити, но без никога да преяжда. 

Едни от ежедневните храни на йогите са пресните плодове и суровите зеленчуци, както още и царевица, елда, ечемик и медът, който е чудесен източник на енергия, а киселото мляко прочиства стомаха, ядките пък от своя страна, като например орехите са прекрасен източник на хранителни вещества и протеини. 

Медът е една от харните, които задължително присъства в йогисткото меню и който е най-пълноценният източник на енергия, който изчиства всички вредни остатъци в нашето тяло. Йогите наблягат на храни, които имат способността да прочистват нашия организъм и да го зареждат с жизнена сила, като при храненето, те спазват още едно важно правило и то е, да не консумират никакви течности, когато се хранят, освен мляко. 

Йогите наблягат и на зърнените храни, които са богат източник на хранителна енергия. Плодовете, които най-често консумират йогите, са разделени на два основни типа - кисели и сладки плодове. Като тук правилото е, че двата вида плодове никога не трябва да бъдат консумирани заедно. Киселите плодове са – грейпфрути, лимони, ананас, портокали, ягоди, боровинки, грейпфрут и малини. А сладките плодове са – праскови, круши, кайсии, ябълки, пъпеши, грозде сливи.

Йогите намират най-различни начини, чрез които да заместят месото от своето меню, като например с пресни ядки, мляко, зърнени храни и полезни за нашия организъм храни, като тофу и гъби .

Всъщност моралният кодекс на това движение директно изключва консумацията на месо, както и нараняването на други живи същества с цел прехрана. Това е напълно забранено в йога културата, както още и консумацията на захарни изделия, сол, всякакъв вид животински мазнини, продукти с бяло брашно, месо, газирани напитки и преработени храни, чийто вредни несмилаеми остатъци могат за дълго време да останат в тялото ни.