Йога – средство за балансиране на духа, ума и тялото

  • Сподели:
Йога – средство за балансиране на духа, ума и тялото

Йогата е техника за контролиране на нервната система, духа и тялото, която ни учи да живеем в близост до природата, където шумът от автомобилите и забързания начин на живот, са заменени от любов към природата и към самия човек. Това е едно вълшебно изкуство, което ни учи как да живеем правилно и здравословно, намерили вътрешния баланс и хармония в душата си.

В действителност дълги години тренировките по йога са се пазили в тайна от обществото и само шепа хора са можели да практикуват това, така старо изкуство за дълголетие и придобиване на жизнени сили, което има способността да зарежда тялото ни с енергийна сила. След което йогата постепенно е започвала да се разпространява из целия свят и да печели привърженици.

Йогата има за цел да подобри нашето психическо равновесие, физическо здраве и да подобри функцията на всичките органи в тялото ни. Колкото повече човек успява да работи над себе си и над своето духовно и физическо развитие, толкаво по-бързо започва да се доближава до смисъла на това старо изкуство наречено йога.

Обикновените хора са изпитвали истинско удивление и възхищение от начина, по който древните учители на йога в Индия са ги запознавали с тази интересна техника за развитие на ума, тялото и човешкия дух. Духовните учители, практикуващи йога стотици години, са работили върху изграждането на подходящата система, която трябвало напълно да отговаря на условията, жизнените и духовните възможности в човешкото тяло. 

Това учение не се концентрира единствено върху тялото и душата, но и върху ума и съзнанието, които контролират всички процеси в човешкото тяло. Умът всъщност придвижва целия механизъм, който програмира духовното ни равновесие и физическо здраве, защото мисълта притежава силата да лекува и да заздравява всякакъв тип физически и духовни травми. 

Голяма част от упражненията в йогата са насочени именно към правилното дишане, което ни позволява да се откъснем за момент от стресовото ежедневие и да успокоим всички енергийни точки в цялото си тяло. Упражненията в йогата, особено дихателните, са много полезни за почти всички органи, които се намират в човешкото тяло, като – сърце, дихателна система, стомах, бъбреци, черен дроб и т.н.

Обикновено физическите пози ''асани'' имат за цел да заздравят мускулатурата и да ни заредят с енергия, като са пряко свързани с изометрията и са концентрирани върху различните степени от йогата. Колкото повече се разтягат мускулите и се обтягат сухожилията, толкова повече заздравяваме нервната система и помагаме за правилното функциониране на вътрешните органи.

Научно доказано е, че упражненията в йогата събуждат вегетативните центрове, като влияят пряко на дейността на дихателните органи и сърцето. Хората, които практикуват тази стара техника, обикновено наблягат на по-малки количества храна, но за сметка на това държат тя да бъде качествена и да внася необходимите витамини и минерали в тялото им, за да могат да се радват на добро здраве и разбира се, на дълголетие.